• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Norska fotbollsstjärnan Ada Hegerberg, här i klubblaget Lyon. Foto: TT

Hegerberg: ”Så stora pengar – det har spårat ur”

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska skillnaden mellan dam- och herrfotbollens förutsättningar är enorm.

Nu ryter världsstjärnan Ada Hegerberg, 23, ifrån.

– Det är så stora siffror och så stor skillnad att det har spårat ur, säger norskan till SVT Sport.

När det svenska herrlandslaget i fotboll kvalificerade sig till VM i Ryssland fick de 80 miljoner kronor av Fifa – damerna däremot får ingen ersättning över huvud taget.

Nu har näringslivet gjort en markering genom att ett bolag sponsrar de damallsvenska klubbarna med 75 000 kronor per svensk eller norsk VM-spelare.

När SVT Sport träffade Lyons anfallsstjärna Ada Hegerberg i Frankrike för en dryg vecka sedan pratade hon om orättvisorna inom fotbollen.

– Det är så stora siffror och så stor skillnad att det har spårat ur. Det är så stora pengar i herrfotbollen generellt, säger Hegerberg, som själv är den bäst betalda damspelaren i världen.

– Jag känner mig priviligerad som ligger på den nivå jag gör lönemässigt. Det är otroligt att jag tjänar mer än vad min mamma och pappa gör tillsammans, fortsätter 23-åringen.

”Topparna måste hjälpa till”

Hegerberg menar att det är en otroligt lång väg kvar för att få jämställdhet i fotbollen, liksom i samhället, och att diskussionen hela tiden måste hållas i gång för att det ska tas steg framåt.

– Det handlar inte bara vad vi kvinnor gör för att få till en förändring, utan väldigt mycket om vad de i toppen gör. Det här är inte bara vårt ansvar utan vi behöver hjälp för att i alla fall kunna balansera det till en bättre nivå än vad det är i dag. Det klarar vi inte själva, säger hon till SVT Sport.

Upplever du en förbättring under din karriär?

– Under min karriär har jag märkt av diskriminering, men garanterat inte tolererat det när det har skett. I Lyon, där jag har varit i fyra år, har vi otroligt fina förhållanden, men jag vet av erfarenhet och med inblick i andras situationer att det är stora skillnader och att jobbet måste göras varje dag för att få till en utveckling, säger Hegerberg.

Se SVT:s reportage om Ada Hegerberg i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.