Ajax tillägnar sina supportrar ligasegern. Foto: TT/@AFCAjax Twitter

Ajax fina gest: Smälter ner trofén

Uppdaterad
Publicerad

Den nederländska storklubben Ajax tog tidigare i maj sin 35:e ligatitel, men man gjorde det nästan helt utan supportrar på läktarna.

Därför väljer man nu att smälta ner trofén och ge den till de som följer laget.

Då den här ligasäsongen är färdigspelad kommer segrande Ajax att ha spelat 30 av sina 34 matcher inför helt tomma läktare.

Därför väljer klubben att tillägna ligatiteln sina supportrar.

Man smälter ner silverskölden som man får då man vinner och gör den till 42 000 små stjärnor – lika många som man har säsongskortsinnehavare. Man skickar sedan ut en stjärna till alla som hade säsongskort men som inte fick gå.

– Efter ett turbulent år ser vi till att våra supportrar känner sig delaktiga i den här ligatiteln, säger den tidigare stormålvakten Edwin van der Sar som nu är vd i klubben.

Ajax, som tog dubbeln genom att även vinna den inhemska cupen, fick en till sköld av det nederländska förbundet så att de ska ha något att visa upp i sitt prisskåp.

ARKIV: Zlatans legendariska Ajax-mål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.