Foto: Bildbyrån

Albin Ekdal: ”Just nu fokuserar jag inte på fotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Albin Ekdal, 30, befinner sig mitt i corona-krisande Italien där hela landet är satt i karantän.

Nu väntar flera veckor i ovisshet för Serie A-svensken.

– Det ser mörkt ut dessvärre, men fotbollen måste självklart komma i andra hand, säger han till Studio Ett.

I går meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att alla idrottsevenemang i landet ställs in till 3 april och att hela landet sätts i karantän.

Orsaken är att Italien är det värst drabbade landet av coronaviruset efter Kina, där allt började. I dag är 9 172 italienare bekräftat smittade av viruset och 463 personer är bekräftat döda.

I Genua befinner sig landslagsspelaren Albin Ekdal, till vardags i Serie A-klubben Sampdoria. Han berättar för Studio Ett att det är en mycket speciell situation.

– I går fick jag en klump i magen. Vi har fått restriktioner om att vi inte får lämna kommunen. Inga restauranger har öppet efter 18.00. Det är träning och sedan bara hem som gäller. Det är bara att vänta och lyssna på nya direktiv från personer i maktposition. Det påverkar det sociala livet. Min familj har redan åkt hem till Sverige. Det är läskigt att se alla som dör, sjukvården går på knäna i norra Italien, säger han.

”Känns mörkt”

30-åringen står bakom beslutet att stoppa alla idrottsevenemang till den 3 april.

– Det känns väldigt osäkert med EM just nu när stad efter stad och land efter land får coronasjuka människor, säger Ekdal i ”Studio Ett”.

– Det ser mörkt ut dessvärre, men fotbollen måste självklart komma i andra hand. Vi får hoppas att länderna får ordning på det här och hoppas att alla tar sitt personliga ansvar så att vi kan försöka utrota den här sjukdomen, så att vi kan spela EM och livet kan bli som vanligt igen.

12 juni är tanken att EM-slutspelet ska invigas i Rom. Om mästerskap blir av återstår att se.

KLIPP: Bekräftat: All idrott stoppas i Italien (9 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.