Statsepidemiolog Anders Tegnell har uttryckt tvivel kring ligafotboll i Sverige i sommar. Det hoppas nu Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll ändra på genom ett medicinskt protokoll med åtgärder inför den planerade säsongsstarten den 14 juni.
Ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten är inplanerat till fredag klockan 10.00.
”Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD kommer att träffa Folkhälsomyndigheten för fortsatta diskussione nu på fredag” skriver förbundet på sin hemsida.
Vid symptom krävs godkännande av läkare
Enligt protokollet ska spelarna fylla i ett formulär med ett antal frågor om typiska symptom för covid-19 och även rapportera in kroppstemperaturen inför varje match. Skulle spelarna visa på symptom eller ha en förhöjd kroppstemperatur så krävs godkännande av läkare innan spelaren återigen är uttagningsbar till en matchtrupp.
”Om din kroppstemperatur är över 37,5 grader eller om du har svarat ja på någon av frågorna får du inte anlända till stadion eller lagets samling utan att först fått ett godkännande av klubbens läkare”, står det i protokollet.
För damlandslagets läkare Mats Börjesson är det inget nytt att ha en dialog med spelarna kring hälsostatusen.
– Vi har haft den principen sedan lång tid, att inte delta i träning eller match med pågående infektion men nu med skärps detta ytterligare, säger han till SVT Sport.
”Hälsan går före”
Vid upptäckta fall av covid-19 bland spelarna är det lagens ansvar att fylla på med friska spelare.
”Om en eller flera spelare/ledare insjuknar gäller vidare att SvFF:s tävlingsregler styr, dvs att det är upp till varje lag att säkerställa att man kan ställa upp med en startelva oavsett detta. Inga särregler för covid-19 för undantag rörande ansvar att tävla kommer att utfärdas”, går att läsa i det medicinska protokollet.
Mats Börjesson ser ingen risk att lagläkarna inte skulle vara ärliga.
– Lojalitetsmässigt är det ingen tvekan om att läkaren är på spelaren sida. Man må vara anställd av klubben och klubben vill förstås att spelaren ska kunna vara med så många matcher som möjligt, det vill vi också, men hälsan går före och så har det alltid varit. Där är vi absolut lojala mot spelare.
Tydliga instruktioner kring bussresor
I protokollet finns även tydliga instruktioner kring transporter till matcherna. Alla spelare, ledare och funktionärer rekommenderas att ta sig till hemmamatcher på egen hand. För bortamatcher rekommenderas busstransport fylld till hälften av kapaciteten.
”Vidare rekommenderas att endast en person placeras på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall och ska då följa Folkhälsomyndigheternas riktlinjer för flygresor”, skriver man i det medicinska protokollet.
ARKIV: Tegnell tror inte på allsvensk fotboll i juni (6 maj 2020)
Faser för att återgå till normal verksamhet
Protokollet bygger på olika faser för att återgå till normal verksamhet.
Fas 1: Återgång till normalt antal träningar och normal nivå av kroppskontakt som är en naturlig del av sporten.
Fas 2: Genomförande av träningsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.
Fas 3: Genomförande av tävlingsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.
Fas 4: Genomförande av tävlingsmatcher med ett begränsat publikantal.
Fas 5: Genomförande av tävlingsmatcher med ett normalt publikantal