Det var en karnevalliknande stämning på kvinnosektionen på Azadi Stadium när Iran tog emot Kambodja igår. De 3 500 kvinnorna var de första tillåtna på en iransk herrmatch på närmare 40 år. Iran är en strikt teokrati och Philip Luther, research- och policychef för mellanöstern på Amnesty, menar att förbudet bottnar i en oro från den religiösa styrningen i landet.
– Anledningen till att kvinnor inte släpps in på arenor är på grund av en oro från konservativa religiösa krafter att kvinnor ska utsättas för oanständigt beteende såsom ett ovårdat språk. Förbudet är symptomatiskt för Irans behandling av kvinnor, att de behandlas som omyndiga barn, säger Luther.
”Det är ett försök att skönmåla”
Philip Luther ser Irans beslut att igår släppa in kvinnor på arenan som en skimär.
– Man släpper in 3 500 kvinnor på en nästan helt tom stadium som skulle kunna ta många fler. Det är ett försök att skönmåla situationen i landet efter många jobbiga rubriker kring Sahar Khodayari, säger Luther till SVT Sport.
Anledningen till Irans beslut, menar Luther, är Fifas påtryckningar på regimen i Iran och enligt Luther finns anledning att se positivt på framtiden för kvinnor på iranska arenor.
–Jag tror det finns stora chanser att vi får se en ökande samarbetsvilja från Iran mot Fifa. Anledningen till att kvinnor fick gå på fotboll överhuvudtaget var just påtryckningar från Fifa samt stark intern kritik från aktivister.