Hegerberg: ”Häcken gör ingen skillnad på dam- och herrlag”

Uppdaterad
Publicerad

Andrine Hegerberg har återvänt till Göteborg efter utlandsäventyr i klubbar som Roma, PSG och Birmingham.  Aldrig tidigare har hon upplevt skillnaden mellan dam- och herrlag så liten som i BK Häcken.

– Jag måste säga att jag är väldigt imponerad. Här är det inte skillnad på dam- eller herrspelare. Här är alla fotbollsspelare, säger hon.

Hon menar att i de klubbar hon tidigare spelat i eller besökt, där snackas det mycket om att dam- och herrspelare ska ha samma förutsättningar. Verkligenheten ser annorlunda ut. I Häcken berättar hon att alla spelare har samma tillgång till träningsanläggning, mat, medicinskt team och annan utrustning.

– Det är kanske bara Lyon som jag känner till som kan jämföra sig med Häcken, berättar hon.

28-åriga norskan Andrine Hegerberg anslöt under vinterfönstret till Häcken. Efter ett år borta från fotbollen på grund av en knäskada lämnade hon Roma i somras och letade efter klubb i Norge eller Sverige för att få spela fotbollsmatcher igen.

– Efter ett år med skador så var jag sugen på att spela matcher igen. I Sverige är det nästan 20 matcher fram till somaren. Jämfört med utomlands, där är det kanske fem matcher eftersom ligorna är kortare, säger Andrine Hegerberg.

Bättre rehab

En annan anledning att hon valde Sverige före en fortsättning i Italien är möjligheten till återhämtning.

– I Italien vill de gärna att du spelar fem månader efter en korsbandsskada, det kändes tryggare att välja Sverige där man får rehaba mellan nio och tolv månader.

Tankar på EM

I sommar väntar EM i England. Andrine Hegerberg har sedan skadan stått utanför landslaget. Hennes lillasyster, Lyons superstjärna, Ada Hegerberg är tillbaka i norska landslaget.

Är målet en plats i EM-truppen?

– Det är klart att det är ett mål om jag spelar och är tillgänglig. Men det blir dumt att sitta och fokusera för mycket på det för det är jobbet jag gör i Häcken som gör om jag blir uttagen eller inte, säger Andrine Hegerberg.

KLIPP: SVT:s expert listar damallsvenskans bästa värvningar 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.