Kosovare Asllani är upprörd efter rapporterna om flera sexuella övergrepp inom damfotbollen. Foto: TT/Arkiv

Asllani: ”Det är för jävligt och ett samhällsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har damfotbollen rapporterat flera fall av sexuella övergrepp på landslagsnivå.

Informationen får de svenska spelarna att känna ilska, men knappast förvåning.

– Det är för jävligt och ett samhällsproblem, säger Kosovare Asllani.

I slutet av förra veckan twittrade internationella spelarfacket Fifpro ut följande:

”Ett femte fall av sexuella övergrepp inom damfotbollen på landslagsnivå har rapporterats, på drygt fem månader.”

Det handlade om Gabons U20-landslag, där spelare ska ha blivit utsatta för övergrepp från sina ledare under en turnering i franska Marseille. Spelarna ska ha berättat hur de också blev fråntagna både pass och mobiltelefoner under vistelsen i Frankrike.

Inte unikt

Och det är inget unikt fall. Expressen, som först skrev om Fifpros uppgifter, listar flera liknande händelser:

• Afghanistans landslag drabbades i slutet av förra året av en stor skandal när det visade sig att flera A-landslagsspelare hade blivit sexuellt utnyttjade av både tränare och ledare inom nationsförbundet, bland annat av ordföranden Keramuddin Keram.

• I februari berättade en spelare i Colombias U17-landslag att hon hade blivit utsatt för sexuella övergrepp av en ledare. U17-landslagets fysioterapeut sade att också hon hade blivit utsatt för flera närmanden, och även A-landslagskaptenen Natalia Gaitan har beskrivit hur kvinnliga spelare blir behandlade som andra klassens medborgare.

• Ecuadors förbundskapten fick tillsammans med två andra ledare sparken tidigare i våras efter misstankar om att han ska ha skickat olämpliga meddelanden och kommit med sexuella inviter till flera spelare i laget.

• Tidigare i år gick också 14 tidigare kanadensiska spelare ut och berättade hur en tidigare förbundskapten för landets U20-landslag hade tafsat, skickat sexuella meddelanden och uttalat sig nedlåtande mot spelare under 2008.

Privilegierat landslag

Rapporterna har inte undgått de svenska landslagsspelarna under det pågående VM-lägret i Båstad.

– Det är det här som gör att jag driver på väldigt många frågor, för vi är ett av de privilegierade landslagen. Att bo i Sverige som kvinna är ju relativt bra jämfört med många andra länder, säger målvakten Hedvig Lindahl och hyllar samtidigt jobbet som Fifpro, och i synnerhet styrelseledamoten Caroline Jönsson, gör.

– Det är sorgligt att det händer, men det som är bra är att det kommer upp. Det är tack vare att Fifpro har börjat belysa sådana här frågor som det börjar hända så enormt många bra grejer just nu.

Kosovare Asllani blir också upprörd men vill precis som Lindahl poängtera att det här inte är ett problem för fotbollen utan för hela samhället.

– Det är otroligt hemskt, det ska inte få se ut så som det gör. Det är otroligt viktigt att den frågan tas upp. Men det här är också en jämställdhetsfråga, säger Kosovare Asllani.

– Folk kritiserar oss för att vi står upp för våra rättigheter, men när det kommer upp sådant här, så mycket som fotbollsspelare och idrottskvinnor får uppleva, det ska inte vara en sådan värld. Jämställdhet är en mänsklig rättighet och en fråga som vi måste driva på. Det gör ont att höra men det är så världen ser ut och det är därför vi tar kampen varje dag, så att man kan få bort det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.