• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Asllani reagerar efter dödsfallet i Iran

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig fotbollssupporter i Iran har avlidit efter att ha satt eld på sig själv, det rapporterar BBC.

Flera svenska landslagsstjärnor reagerar nu starkt efter händelsen.

”Fifa – det är dags att agera”, skriver Asllani på sociala medier.

Kvinnan var en hängiven supporter till ett iranskt fotbollslag, men eftersom kvinnor sedan 1981 är förbjudna att tillträda idrottsarenor under manliga evenemang valde hon att klä ut sig till man.

Men kvinnan blev upptäckt och arresterad. Händelsen ägde rum i mars och kvinnan häktades i tre dagar innan hon släpptes mot borgen och fick vänta sex månader på sin rättegång, skriver BBC.

Rättegången skulle ha ägt rum i förra veckan men blev uppskjuten. Enligt uppgifter återvände kvinnan då till domstolshuset för att hämta sin mobiltelefon när hon ska ha överhört ett samtal där någon berättade att hon riskerade fängelse i upp till två år. Det ska ha varit då hon bestämt sig för att sätta eld på sig själv utanför domstolshuset.

Landslagsstjärnorna kritiserar Fifa

Fifa hade satt en deadline till 31 augusti, då Iran senast skulle ha tillåtit kvinnor att se manliga idrottsevenemang på plats. Men enligt BBC har Iran ännu inte uppfyllt det kravet.

Kvinnan får nu stort stöd på sociala medier, där bland andra de svenska landslagsstjärnorna Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl framför kritik mot Fifa.

”Hej Fifa – det är sedan länge dags att göra något för kvinnorna i Iran. Det här är inte okej.”, skriver Lindahl.

”Fifa – det är dags att agera”, skriver Asllani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.