Den 11 november ifjol var det guldyra i Kalmar. AIK hade precis vunnit allsvenskan och lyckliga svartgula supportrar rusade in på planen för att komma nära sina fotbollshjältar.
Men bakom kulisserna skedde något som nu, drygt fem månader senare, kan få konsekvenser för arrangörsklubben. För två veckor sedan anmälde polisen KFF:s säkerhetsansvarige för brott mot ordningslagen, något Fotbollskanalen var först att rapportera om.
Enligt uppgifter beror anmälan på att det i efterhand framkommit brister vad gäller arrangemangets säkerhet. Brister som är så pass allvarliga att kammaråklagare Magnus Ling, enligt uppgifter till Barometern, planerar att väcka åtal senare i sommar.
– Den misstänkte är förhörd och kommer att bli det minst en gång till. Som jag bedömer det är bevisningen stark emot personen. Man har fått villkor och de villkoren har man inte följt, det är det som brottet kretsar kring, säger Magnus Ling till lokaltidingen.
Kritik mot polisens bristfälliga kommunikation
Kalmar FF:s klubbchef Mattias Rosenlund är mycket förvånad över polisanmälan och åtalsuppgifterna.
– Vi hade ett möte med polisen i januari där matchen diskuterades och där vi konstaterade att vi hade kunnat göra vissa saker bättre. Men då var budskapet att nu blickar vi framåt och lägger det här till handlingarna, säger Mattias Rosenlund till SVT Sport och tillägger:
– Det känns som att polisen ljuger oss i ansiktet när de i januari säger att vi drar ett streck över det. Sedan hör vi inte ett ljud och så kommer en anmälan. Det är under all kritik kan jag tycka.
Som Rosenlund uppfattar det handlar anmälan framför allt om en incident vid en av entréerna till arenan.
– Det blev en miss i kommunikationen mellan polis och vår säkerhetsavdelning som gjorde att en entré öppnade senare än de andra och då stormade AIK-supportrar in och en säkerhetsvakt skadades.
”Det gick bra med alla entréer utom en”
Kalmar hade fördubblat säkerheten innan matchen och planerat den med polisen från juli och framåt. Men enligt Mattias Rosenlund ändrade polisen tillståndet ett dygn innan matchen på grund av det höga ”guldmatch”-trycket: från tre sidor till en 18 sidor lång kravlista på säkerheten.
– Det var otroligt svårt att ställa om och då gick det bra med alla entréer utom en. Jag respekterar att vi ska rätta oss efter vad en myndighet bestämmer, men hanteringen i det här fallet har inte varit bra.
Om du ska vara självkritisk, fanns något ni hade kunnat göra bättre?
– Absolut, vi kan inte bara skylla på polisen utan måste vara ödmjuka för att det finns utmaningar. Både vi i Kalmar FF och fotbollen i stort kan ta lärdom av hur säkerhetsarbetet kan utvecklas på den här typen av matcher. Exempelvis har vi i efterhand konstaterat att mer stöd från fotbollförbundets säkerhetsexpertis innan matchen hade behövts.
Brott mot ordningslagen
När det gäller polisanmälan och det eventuella åtalet har ett förhör hållits med den säkerhetsansvarige i KFF. Som reglerna ser ut i dag har varje klubb en person som är ansvarig för arrangemanget och som kan anmälas om polisen anser att säkerhetskraven inte har uppfyllts. Brott mot ordningslagen kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader beroende på hur grovt det bedöms vara.
Som Rosenlund ser det kan fallet få långsiktiga konsekvenser.
– Jag har fått massvis med signaler från andra säkerhetschefer som är upprörda. För det är de facto en enskild individ som står åtalad och riskerar fängelse. Utifrån den här utvecklingen, vem kommer vilja eller våga sätta sitt namn som säkerhetsansvarig i framtiden?