Sverige slår ut Kanada i VM-åttondelsfinal

Sverige är klara för VM-kvartsfinal efter en 1-0-rysare mot Kanada. Straffräddaren Hedvig Lindahl och målskytten Stina Blackstenius är de stora hjältarna.

– Som vi har väntat, äntligen så står vi här och har lyckats vinna den här matchen. Jag är fantastiskt lycklig, säger Stina Blackstenius till SVT Sport.

Stina Blackstenius hade inte gjort mål i den blågula tröjan på över ett år. När det gällde som mest behövde hon bara en chans, och en genial framspelning från Kosovare Asllani. 1-0 kom tio minuter in i andra halvlek.

– Var det någon gång målet skulle komma så var det väl i dag. Jag har verkligen fått slita för det där målet. Det är en otroligt bra passning från Kosse. Jag hamnade lite i offsideposition några sekunder innan men hinner rätta till den positionen innan Kosse drar fram bollen. Passningen är så pass bra att jag bara kan löpa på den, säger Blackstenius.

När Hedvig Lindahl en kvart senare låg vid sin högra stolpe och styrde ut Janine Beckies välriktade straff började en dramatisk kamp mot klockan för svensk del.

Krampaktigt från båda håll

Matchen som fram till dess hade varit jämn och på gränsen till krampaktig öppnade då upp sig. Stina Blackstenius var på väg att ordna en svensk straff. Men den VAR-bedömdes helt riktigt bort efter en offside tidigare i anfallet.

Asllani höll på att kröna sin fina andra halvlek med ett volleymål men hindrades på mållinjen. Men tvåan kom aldrig. I stället blev det en jätterysare. Kanada etablerade sig på svensk planhalva och släppte aldrig taget under slutminuterna.

Dramatik in i det sista

Närmare än en boll på en svensk arm i den absolut sista spelminuten kom man inte. VAR bedömde inte handsen som värdig en straff och dramat var efter 97 minuter, tillslut över.

Men Sverige red ut stormen och spelar kvartsfinal mot Tyskland på lördag klockan 18.30.