Australien utklassade Kanada när de avslutade VM:s grupp B. Foto: James Ross/EPA/TT

Australien vidare i fotbolls-VM efter storseger – Kanada utslaget

Australien behövde vinna för att avancera till åttondelsfinal i VM.

Och mot regerande OS-mästaren Kanada gick värdnationen på knock när man vann med hela 4–0.

– Jag är stolt, säger Australiens svenske tränare Tony Gustavsson i Viaplays sändning.

Mycket stod på spel när de sista matcherna i grupp B spelades under måndagen. Australien, Kanada och Nigeria hade alla chansen att avancera vidare till åttondelsfinal.

Värdnationen Australien var tvungna att vinna mot Kanada för att gå vidare. Och australiskorna fick en drömstart på matchen.

1–0 efter VAR-granskning

Redan i den nionde minuten skickade Hayley Raso in 1–0, men målet blev avvinkat för offside. Efter en VAR-granskning kunde dock målet godkännas och Australiens ledning var ett faktum.

Knappt 30 minuter senare var det återigen dags för ett VAR-domslut, men den gången godkändes inte Australiens mål. Raso kunde dock ge värdnationen anledning att jubla, när hon blev tvåmålsskytt några minuter innan halvtidsvilan.

Även Nigeria vidare

I den andra halvleken gjorde Mary Fowler 3–0 från nära håll och på stopptid fastställde Steph Catley slutresultatet (4–0) från straffpunkten. Stor glädje för värdnationen, med svenska tränarna Tony Gustavsson och Jens Fjellström i ledarstaben.

– Jag är stolt och privilegierad över att få vara del av något sånt här. Det här är en speciell grupp, säger Gustavsson i Viaplays sändning.

SVT Sports expert Hanna Marklund imponeras över Australiens insats.

– De visar verkligen att pallar för trycket. Det har varit ett enormt tryck på Australien. Att de då kan spela med så mycket kontroll och energi visar verkligen att de är ett lag att räkna med i fortsättningen säger Marklund.

Matchen mellan Irland och Nigeria slutade 0–0, vilket innebär att de sistnämnda är klart för slutspel. Väl där kommer Nigeria ställas mot vinnaren i grupp D och Australien kommer möta tvåan från samma grupp.

– Det är fantastiskt bra för mästerskapet att Australien är kvar. Det kommer bli ett helt annat tryck och intresset kommer bli ännu större, säger Hanna Marklund.

Se höjdpunkter från fotbolls-VM i SVT Play!