• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lieke Martens utsågs till världens bästa spelare 2017. Foto: Bildbyrån

Barcelona­stjärnan: ”Rosengård borde bli MFF”

Uppdaterad
Publicerad

De stora herrklubbarna i Europa har med tiden också kopplat greppet om damfotbollen.

Behöver samma sak hända i Sverige för att damallsvenskan ska hänga med i utvecklingen?

– Jag tycker att Rosengård ska bli Malmö FF, säger Barcelonastjärnan Lieke Martens.

Barcelona, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Paris Saint-Germain, Bayern München, Lyon … Listan på fotbollsklubbar som är världsledande både på dam- och på herrsidan blir allt längre.

I takt med att damfotbollen har vuxit har också klubbarna som abonnerar på platser i Champions League-slutspelet förändrats. Det var länge sedan då lilla Umeå åkte ut i Europa och slogs om pokaler. I dag är det i stället samma klubbar som dominerar både på dam- och herrsidan.

– Barcelona är för mig världens största klubb. Om man ser hur mycket de ger till oss, hur mycket de stöttar oss och hur mycket de älskar damfotbollen. Jag är oerhört tacksam över att vara i klubben, säger Lieke Martens, utsedd till världens bästa spelare 2017, till TT.

”Inga hinder”

I Sverige domineras damallsvenskan av klubbar där damverksamheten är den primära som Rosengård och klubbar som bara har damer som Linköping, Kopparbergs/Göteborg och Piteå (fristående från Piteå IF sedan 2017). Samtidigt halkar de allt längre efter internationellt.

Lieke Martens tror att hon vet vad som krävs för att de svenska klubbarna, specifikt hennes förra klubb Rosengård, inte ska tappa mark ytterligare.

– Jag tycker att Rosengård ska bli Malmö FF. Det skulle vara så mycket enklare. För tjejerna, för klubbarna, för alla. Jag hoppas verkligen att det ändras i framtiden. Men det kommer inte att vara lätt, säger nederländskan.

Varför har det inte redan skett?

– Jag vet inte. Det finns inga hinder för kvinnornas del. Men för männen som måste acceptera att kvinnor kan spela fotboll också. Att det finns ett marknadsmässigt och underhållningsmässigt intresse. Vi har visat hela världen att damfotbollen är intressant och att fotbollen inte är något som bara är för män. Det är bara att acceptera.

”Blåvitt” startar damlag

Kanske håller något ändå på att ske. Senaste veckan har både IFK Göteborg och Elfsborg i herrallsvenskan beslutat att starta damlag.

– Jag tror att omvärlden, sponsorer, politiker etcetera tar det för givet och det gör vi också. Om vi säger att vi är en klubb för alla måste vi mena det, sade klubbens ordförande Mats Engström till Göteborgs-Posten i samband med årsmötet.

Diamantbollenvinnaren Nilla Fischer har lång erfarenhet från Champions League med tyska Wolfsburg men flyttar hem till Linköping i sommar.

”Vägskäl för damallsvenskan”

– Just nu är det ett litet vägskäl för damallsvenskan, i alla fall sett till den internationella konkurrensen och för att kunna vara med och slåss hela vägen i Champions League. Sedan är det inget som sker på ett år, det är något som måste jobbas med och byggas på. Lösningen har jag tyvärr inte, säger Fischer.

Skulle du vilja se att till exempel Rosengård blir en del av Malmö FF?

– Nej, jag vill inte att det ska behövas. Men i dagsläget tror jag att det skulle hjälpa oerhört mycket.

Rosengårdsspelaren och landslagskaptenen Caroline Seger gillar däremot tanken:

– Det är häftigt i sig att få uppleva en sådan grej. Kan man få de förutsättningarna att man tävlar och tränar på lika villkor hade det varit jätteintressant. Men jag är ju inte intresserad om det är en klubb som går in halvhjärtat bara för att ha ett damlag, säger Seger.

Så här ser det ut med damlag i de allsvenska klubbarna

AIK – Damlaget spelar i elitettan. Spelade senast i allsvenskan 2015. Har flicklag.

Djurgården – Damlaget spelar i allsvenskan. Återinförlivades i herrföreningen inför säsongen 2014. Har under vissa perioder varit en egen förening och när laget var sammanslaget med Älvsjö blev det två raka SM-guld (2003, 2004). Har flicklag.

Elfsborg – Fattade nyligen beslut om att starta ett damlag. Ska börja i division 4. Har sedan tidigare flicklag i de yngre åldrarna samt fotbollsskola.

Eskilstuna – Har inget damlag eller flickverksamhet.

Falkenberg – Klubbens damlag lämnade föreningen 2012 och slogs samman med IF Böljan.

IFK Göteborg – Har fattat beslut om att dra i gång ett damlag, men när och i vilken form återstår att se. Har flicklag sedan tidigare.

Hammarby – Damlag i elitettan, men spelade i damallsvenskan i fjol. Har flicklag.

Helsingborg – Hade damlag på 1970-talet, men har i nuläget ingen dam- eller flickverksamhet.

Häcken – Har haft en damsektion sedan 1978 och laget spelar i nuläget i division 3. Har flicklag.

Kalmar FF – Har inte dam- eller flickverksamhet.

Malmö FF – Damsektionen blev en egen förening 2004, men 2007 försvann Malmö FF från namnet och Ldb Malmö bildades. Bytte namn till FC Rosengård 2013. Finns ett årsmötesbeslut från 2016 om att starta flickverksamhet, men inte ett representationslag. Finns flickor i fotbollsskola, men ännu inget lag i seriespel.

IFK Norrköping – Damlaget klev in i herrarnas organisation inför säsongen 2018. Spelar i division 1.

Sirius – Under sex säsonger fanns det ett damlag i klubben, men inför säsongen 2017 flyttades verksamheten över till nystartade IK Uppsala (spelar i nuläget i elitettan).

Sundsvall – Hade tidigare damlag, men 1984 överfördes verksamheten till nystartade Sundsvalls DFF. Spelar i nuläget i elitettan.

Örebro – Örebro SK Söder ingår ÖSK-alliansen, men är en enskild grenförening. Spelar i division 1.

Östersund – Har inget damlag eller flickverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.