I sommar deltar Sverige i det största dammästerskapet som någonsin ägt rum – fotbolls-VM i Frankrike. Med några månader kvar har det sålts över 500 000 biljetter, ekonomiskt slår det alla rekord och medialt kommer bevakningen att nå nya milstolpar.
För spelarna innebär det också en utmaning: Å ena sidan är det ett unikt tillfälle att nå ut med de budskap som sällan hörs eller uppmärksammas annars, till exempel rörande jämställdhet. Å andra sidan gäller det att fokusera på sin fotboll.
– Jag måste vara först och främst en väldigt bra fotbollsmålvakt och spela bra för Sverige, säger Lindahl, som varit en av de drivande fotbollsspelarna i jämställdhetskampen, och fortsätter:
– Men kommer de här frågorna upp klarar jag av att hantera det även när vi närmar oss ett mästerskap. Det faller mig naturligt att prata om det.
Hon tror åldern också kan vara en faktor som gör att det blir lättare för henne än andra.
– Jag fyller 36 i år och har haft tid att se på olika delar av världen. I början kanske man är mer ambitiös och har fotbollsdrömmar. Då kanske man har fullt upp med det som händer på planen. Jag behöver det för att hålla hjärnan stimulerad. Men ju närmare matcherna det kommer så kommer jag behöva fokusera på mig och bli lite ego.
”Hjälper inte att några tjatar – alla behöver ta ansvar”
När SVT Sport intervjuade USA:s fixstjärna Alex Morgan ville hon se mer stöd i jämställdhetskampen från herrfotbollsspelare.
– Deras stöd är nödvändigt för oss. Vi har fått stöd bit för bit, men jag hoppas det sprider sig som eld när det väl tar fart. I nuläget kan det vara svårt för en eller två spelare att kliva fram, men när alla kliver fram vill man inte vara den som står kvar, sade Morgan.
Lindahl är inne på samma spår och utvecklar resonemanget.
Tycker du att vi ibland frågar för mycket om det här och borde fråga herrfotbollsspelare om det i stället?
– Jag tror att vi naturligt får de här frågorna eftersom vi har en viktig roll att spela, säger hon och fortsätter:
– Men absolut vore det jättebra om andra människor får de här frågorna också. För precis som Nilla Fischer sa i sitt tal: Det hjälpte inte att några tjatar, vi behöver ju alla gemensamt ta ansvar på något sätt. Att man gör sin beskärda del för helheten gynnar ju faktiskt alla har forskning visat.
”Får sällan frågor om det”
Effekten av att frågorna bara ställs till världens bästa målvakt är också att världens bästa målvakt snart är mer känd som något annat än det som är hennes profession.
– Det jag önskar är att jag skulle vara känd för att jag är en bra fotbollsspelare. Jag vill att folk ska förknippa mig med att jag kan grejer på en fotbollsplan som kanske inte alla tjejer, flickor, kvinnor kan. Jag skulle vilja att man vet vad jag kan, hur jag spelar mitt djupledsspel till exempel.
– Jag vill att man ska veta de detaljerna om mig och det får jag väldigt sällan prata om, för att i det publika intresset är de här jämställdhetsfrågorna större än det tekniska specifika, vad jag kan i min yrkesroll. Så det är lite svårt för mig att veta ”var ligger värdet i det jag vet?” för jag får väldigt sällan frågor om just de här grejerna.
Möt svenska VM-nyckeln Hedvig Lindahl i Sportspegeln på söndag, där hon berättar om VM, utvecklingen och målvaktskonkurrensen i Chelsea och om resan från VM-silvret 2003 till VM 2019. Sportspegeln sänds kl 19 i SVT1.