Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter skandalderbyt – justitieminister Gunnar Strömmer kräver mer av fotbollsklubbarna

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ställer högre krav på arrangerande fotbollsklubbar efter skandalderbyt i söndags. Framför allt när det kommer till avstängningar.

– Klubbar och arrangörer borde kunna göra mer, säger han.

Under fredagen hölls ett möte mellan regeringspolitiker, representanter från fotbollssverige och polisen.

Efteråt gav justitieminister Gunnar Strömmer (M) sin bild av läget. Och menade att den slopade villkorstrappan, som har ersatts med strategin att rikta in sig på enskilda individer, kan vara ett problem.

Idrott och politik

– Det strategival som idrotten tillsammans med polisen har gjort sen ett år tillbaka, att gå från den kollektiva bestraffningen till att rikta in sig på våldsverkarna... trovärdigheten för den strategin upplevde jag ställdes på högkant (efter derbyt i söndags).

”Något vi inte accepterar”

Enligt Strömmer diskuterades under mötet vad politikerna och fotbollssverige kan kräva av varandra.

– Kan vi bidra med någonting? Men också tillbaka: vad måste idrotten göra? Vad måste klubbarna göra för att i det korta loppet trovärdiggöra att det här våldet, de här hoten och trygghetsproblemen är något som vi inte accepterar. 

Tar du idrotten i örat?  

– Det kanske jag gör, men jag vill också kunna se mig själv i spegeln. Den här strategin bygger på att rättsstaten gör sitt, men straffrätten kommer bara en bit. Klubbarna och de här så kallade arrangörsavstängningarna, där har man ett mycket större handlingsutrymme.

Kritisk efter att ha sett siffrorna

Strömmer hänvisar till de siffror som Aftonbladet har rapporterat om: just nu har 200 personer tillträdesförbud eller utreds för tillträdesförbud, medan enbart 38 för tillfället är arrangörsavstängda från matcher i allsvenskan.

Klubbarnas ansvar är arrangörsavstängningarna, medan beslut om tillträdesförbud ligger på rättsstaten/åklagare.

– De proportionerna borde vara de omvända. Det är alltid en högre ribba för det straffrättsliga. Klubbar och arrangörer borde kunna göra mer, säger han.

Enligt Gunnar Strömmer kommer ett nytt möte hållas till hösten.

Arrangemangsavstängningar vs tillträdesförbud

När villkorstrappan avskaffades infördes i stället exkluderingsstrategin. Den syftar till att stänga av personer som deltagit i ordningsstörningar inne på arenor eller som man anser riskerar begå brott på arenan.

Det finns två typer av avstängningar som kan användas mot individer.

1. Arrangemangsavstängning – En avstängning som klubbarna själva kan utfärda från sina egna evenemang. Kriterierna bestäms av klubbarna själva.

2. Tillträdesförbud – En rättslig avstängning som utfärdas av åklagare. Den kan delas ut då en person begått ett brott på arrangemanget eller risk för brott under arrangemanget. Längden på tillträdesförbuden sträcker sig från tre månader till tre år. Dessa får inte användas om syftet med förbudet kan tillgodoses med en arrangemangsavstängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet