Blåvitts nyförvärv: ”Jag är här för att vinna matcher”

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborgs nyförvärv Amir Al-Ammari är uppvuxen i Jönköping, men har valt att representera sina föräldrars hemland Irak. Ett beslut som gjorde att hans följarantal på sociala medier exploderade.  

– Jag har träffat på rätt mycket folk här i Sverige med irakisk bakgrund. Dom vill ta bild och så, men jag tror hypen varit en helt annan om jag gått på gatorna i Irak. Det är kul att dom stöttar mig, säger han i SVT Sports serie ”Allsvenska stjärnan”.  

Trots succén i det irakiska landslaget så dröjde det egentligen till förra säsongen innan Amir Al-Amari fick sitt genombrott i svensk fotboll. Hans dåvarande klubb Halmstad BK åkte visserligen ur Allsvenskan, men Al Amari var från sin centrala mittfältsposition en av lagets nyckelspelare. Inför årets säsong är han en av IFK Göteborgs stora värvningar.  

– Man känner av det. Det är kul att tillhöra en storklubb som IFK Göteborg. Det är en större press här jämfört med Halmstad. Att vinna fotbollsmatcher är prio ett, säger han.  

Det är en klubb vara supportrar törstar efter framgångar. Hur märker man av det? 

– Det märks på sociala medier. Det är en klubb som vill uppåt och framåt. Vi spelare har kommit överens om att vi vill vinna fotbollsmatcher och ge tillbaka något till våra supportrar som stöttar oss.  

Har ni potentialen att gå hela vägen? 

– Absolut, det tycker jag. Vi avslutade starkt förra året och visade hur pass bra IFK Göteborg kan vara när man får ihop helheten. Rör sig alla mot samma mål tror jag att vi kan vara med och utmana.  

I avsnittet berättar även Al-Ammari om hur han blev nobbad som ungdomsproffs i Bröndby och slutade med fotbollen i ett år. Se hela avsnittet av ”Allsvenska stjärnan” på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.