Foto: TT

VM-brons till Sverige – besegrade England med 2-1

Uppdaterad
Publicerad

I frånvaron av Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö höll blågult för den engelska pressen in i allra sista matchsekunden och vann ödesmatchen med 2-1, Sveriges tredje VM-brons genom historien.

Nilla Fischers rensning på mållinjen i dramats slutskede var den helt avgörande räddningen.

Det var en VM-bronsmatch som fick hela fotbollsvärlden på fötter. Dramatiskt var bara förnamnet i en första halvlek som innehöll en hel Shakespeare-repertoar av uppgång och fall: från Asllanis inledande målglädje till Rolfös bittra skadetårar.

Men historien fick ett lyckligt slut.

Englands pressade allt de kunde, men Sverige stod stadigt i sin fembackslinje och försvarade sin 2-1-ledning från första halvlek. När storstjärnan Lucy Bronze gick på skott i 90:e matchminuten var en rensning med huvudet av Nilla Fischer på mållinjen den helt avgörande räddningen.

När slutsignalen ljöd över arenan i Nice skrek spelarna ut sin glädje. Vissa av dem grät och firandet på planen avslutades med en tv-puckshög av gula spelare.

– Det kan inte bli bättre. Vi sliter, jag vet inte hur. Fantastiskt igen, grattis Sverige! Det har varit en helt otrolig resa, 30 plus-dagar och alla har bidragit, var Caroline Segers första något osammanhängande glädjekommentar till C More efter matchen.

SVT sänder live efter Sveriges VM-brons 

Första halvlek som en Shakespeare-pjäs

Alla mål kom i första halvlek där Sverige inledde i rasande tempo. Frågan är om svenska laget någonsin haft en hungrigare matchinledning: första målet efter 11 minuter när Fridolina Rolfös inlägg nådde fötterna på Kosovare Asllani, ett skott i stolpen av Sofia Jakobsson några minuter senare och sedan: en magisk skruv av samma Jakobsson i snäv vinkel till 2-0-ledning innan första halvtimmen ens var färdigspelad.

Det var fest, det var blågult jubel, det var bronsmedalj i sikte. Men britterna kan sin Shakespeare och England ville inte snuvas på fotbollsshowen.

Plötsligt förändrades matchbilden drastiskt. Under några mardrömslika minuter hann England göra inte bara ett, utan två mål – trodde de iallafall. Efter videgranskning blev engelska kvitteringsmålet bortdömd för hands på målskytten Ellen White.

Gerhardssons fembackslinje höll för pressen

Strax innan hade svenska nyckelspelaren Fridolina Rolfö kolliderat med engelska målvakten Telford och fick lämna planen fotskadad i tårar. Även Asllani byttes ut under pausvilan i sviterna av sin skada från semifinalen mot Nederländerna.

In kom istället Lina Hurtig och Julia Zigiotti Olme för en andra halvlek där England fick större spelutrymme och tryckte på för kvittering.

Med 20 långa minuter kvar att spela genomförde Gerhardsson Sverige tredje och sista byte: Amanda Ilestedt in och Nathalie Björn ut samtidigt som laget formerade om från fyra- till fembackslinje, allt för att hålla defensiven.

Ett lyckad drag skulle det visa sig och Sverige tog tredje VM-bronset genom historien i Nice.

VM

England logo

England

1 - 2

Sverige logo

Sverige

Allianz Riviera, Nice
Publik: 20316
Domare: Anastasia Pustovoitova

Första halvlek

  • 11'
    0 - 1MålAsllani
  • 22'
    0 - 2MålJakobsson (Blackstenius)
  • 27'
    HurtigByteRolfö
  • 1 - 2MålKirby (J. Scott)
    31'

Halvtid

  • 46'
    Zigiotti OlmeByteAsllani

Andra halvlek

  • TaylorByteMead
    50'
  • 72'
    IlestedtByteBjörn
  • CarneyByteParris
    74'
  • DalyByteMcManus
    83'
  • 85'
    Gult kortLindahl
  • Gult kortMoore
    90'+4'

Nytt brons – här är alla Sveriges VM

Det första världsmästerskapet för damer spelades 1991. På lördagen tog Sverige sin fjärde medalj då man slog England i bronsmatchen i Nice.

Här höjdpunkterna, och nedgångarna, från Sveriges alla mästerskap.

1991, Kina

Världsmästare: USA

Sveriges placering: Trea.

Sverige fick med sig ett brons från tidernas första fotbolls-VM för damer som spelades i Kina där tolv länder gjorde upp om världsmästartiteln. De största svenska stjärnorna var Pia Sundhage och Lena Videkull där den sistnämnda blev svensk skyttedrottning med sina fem mål på sex matcher.

Sverige tog en säker seger i bronsmatchen genom att göra 4–0 redan i den första halvleken mot Tyskland, ett resultat som stod sig matchen ut, efter att man förlorat semifinalen mot Norge.

1995, Sverige:

Världsmästare: Norge

Sveriges placering: Utslaget i kvartsfinal

VM på hemmaplan inleddes med en snöplig 0–1-förlust mot Brasilien på ett fullsatt Olympia i Helsingborg inför 14 500 personer. Men för spelarna var det ändå en slags seger:

-Aldrig förr har vi spelat inför en så stor publik och med en så härlig stämning på läktarna, sade Pia Sundhage efteråt.

Därefter vann Sverige mot både Tyskland och Japan i gruppen, men förlorade på straffar mot Kina i kvartsfinalen.

1999, USA:

Världsmästare: USA.

Sveriges placering: Utslaget i kvartsfinal.

Sverige tog sig återigen till kvartsfinal efter att ha slutat tvåa i gruppen i VM i USA, ett mästerskap som utökades till 16 nationer. Men precis som 1995 tog det stopp här. Norge blev alldeles för tufft och hade 3–0 på Sverige innan Malin Moström fick in ett tröstmål på tilläggstid.

Mästerskapet blev således ingen svenskfest – men en riktig publikfest. USA tog hem sitt andra VM-guld inför hela 90 185 personer på Rose Bowl i Pasadena utanför Los Angeles.

2003, USA:

Världsmästare: Tyskland.

Sveriges placering: Tvåa.

USA stod återigen som värd för VM som den här gången blev en blågul framgångssaga. Det blev visserligen förlust i premiären mot USA, men Sverige tog sig, via 2–1 mot Brasilien i kvartsfinalen och 2–1 mot Kanada i semin hela vägen till final mot Tyskland. Josefine Öqvist slog igenom på allvar när hon avgjorde mot Kanada i semifinalen.

Väl i finalen gav Hanna Ljungberg Sverige ledningen, men Maren Meinert kvitterade strax efter paus. Åtta minuter in i förlängningen avgjorde Nia Künzer med ett så kallat ”golden goal” och Sverige tog silver.

Finalen sågs av 3,8 miljoner tv-tittare hemma i Sverige.

2007, Kina:

Världsmästare: Tyskland.

Sveriges placering: Gick inte vidare från gruppen.

VM i Kina för tolv år sedan är Sveriges hittills sämsta resultatmässigt, och den enda gången i ett världsmästerskap där damlandslaget inte lyckats ta sig vidare från gruppspelet. Sverige inledde med 1–1 mot Nigeria och fortsatte med 0–2 mot USA. I den sista gruppspelsmatchen blev det visserligen seger med 2–1 mot Nordkorea, efter två mål av Lotta Schelin, men det räckte ändå inte eftersom nordkoreanskorna hade bättre målskillnad än Sverige.

2011, Tyskland:

Världsmästare: Japan.

Sveriges placering: Trea.

Sverige gick igenom gruppspelet i Tyskland via ett segertåg: 1–0 mot Colombia, 1–0 mot Nordkorea och slutligen 2–1 mot USA. Det fortsatte bra: klar seger över Australien, 3–1, i kvartsfinalen och Sverige var i semifinal där blivande världsmästaren Japan väntade.

Japan besegrade Sverige med 3–1, efter att Thomas Dennerby gjort en sen taktisk förändring på grund av att Caroline Seger var skadad. Enligt Hedvig Lindahl, som hade flera missar i matchen, gjorde den taktiska förändringen hela laget osäkert.

Sverige samlade ändå ihop sig och vann bronsmatchen mot Frankrike med 2–1. Marie Hammarströms drömmål i den 82:a minuten innebar att damlandslagets tredje VM-medalj var säkrad.

2015, Kanada:

Världsmästare: USA.

Sveriges placering: Utslaget i åttondelsfinal.

Inför VM i Kanada utökades antalet lag till 24 och Sverige tog sig med nöd och näppe vidare från gruppspelet. Det hela inleddes med en svag öppningsmatch mot Nigeria – en riktig krampmatch. Trots ledning med 2–0 slutade matchen oavgjort, 3–3, efter att halva det svenska laget drabbats av kramp.

Gruppspelet fortsatte med 0–0 mot USA och 1–1 mot Australien och Sverige gick vidare på målskillnad som en av de fyra bästa treorna i gruppspelet. I åttondelen blev det en överkörning. Den tyska maskinen stormade fram och vann med 4–1, Sverige fick åka hem utan en enda seger i bagaget.

2019, Frankrike:

Världsmästare: USA eller Nederländerna (final spelas på söndagen).

Sveriges placering: Trea

Sverige inledde med två raka segrar, 2–0 mot Chile och 5–1 mot Thailand, men gick sedan på pumpen mot regerande världsmästaren och storfavoriten USA, som vann med 2–0. I åttondelsfinalen mot Kanada blev Stina Blackstenius och Hedvig Lindahl stora hjältar. Blackstenius efter att ha gjort matchens enda mål – Lindahl för att ha stått för en jätteräddning när Kanada fick straff.

I kvartsfinalen passade Sverige på att slå ett över 24 år gammalt spöke när man besegrade Tyskland för första gången på 24 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.