Bildens vänstra del visar en man i kostym som sitter framför en oskarp bakgrund, medan den högra delen visar närbild på en fotbollsspelare i aktion med en färgglad fotboll på gräset, iförd blå strumpor och grå fotbollsskor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog har svängt i frågan fotbollsklubbars elitsatsning Foto: TT

Daniel Nannskog: Därför ändrade jag mig om akademiklubbar

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog hade själv en son i en så kallad akademiklubb, men har i efterhand ändrat åsikt om elitsatsningar i ung ålder.
– Det viktigaste av allt är att barnen har kul när de går till träningen. Jag hoppas att föräldrar lyssnar på de orden, säger han.

Flera fotbollsklubbar har så kallade akademier, där barn spelar fotboll på elitnivå. Daniel Nannskog hade själv en son i en akademiklubb, men såg hur han allt eftersom tappade glädjen för att spela fotboll.

– Han tappade lite självförtroende och fick kanske inte den stöttning han hade behövt av tränare, inte den värmen eller den glädjen som jag hade önskat att han hade fått, säger han i Aktuellt.

Trots att Riksidrottsförbundets riktlinjer förbjuder elitsatsningar före 13 års ålder, gör framförallt Stockholmsklubbarna ett annat val.

Stockholmsklubbarna satsar på barn från åtta år

AIK meddelade i höstas att de sänker åldern på sin elitsatsning från 13 till 10 år. Även Djurgården har akademilag från samma ålder. Hammarby och Brommapojkarna börjar redan vid åtta års ålder.

Regeringen är kritisk, och har gett Riksidrottsförbundet i uppdrag att utvärdera arbetet mot selektering i ung ålder.

– Det skapar en hets som varken gynnar barnen eller klubbarna, sade socialminister Jakob Forssmed (KD) i Aktuellt på torsdagen.

Självkritisk: ”Hade kunnat vara bättre”

Daniel Nannskog säger att frågan är komplex, och det finns exempel på personer som tagit sig från akademilag till topplag i Europa. Men som förälder är han självkritisk.

– Jag hade också kunnat vara bättre som förälder på att se de här sakerna och peppa honom, säger han och fortsätter:

– Jag kan bara gå till mig själv när jag var yngre, hur kul vi hade på planen. Det var då vi presterade som bäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.