Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varningen som skickade upp Danmark på andraplats i gruppen. Foto: John Sibley / BILDBYRÅN

Danmark kryssade sig till slutspel – slutade tvåa tack vare slovensk varning

Uppdaterad
Publicerad

Danmark och Slovenien är båda klara för EM-slutspel.

Detta efter att lagen kryssat sig igenom grupp C.

På grund av slovenen Jaka Bijols varning mot England kliver Danmark upp på andraplats i gruppen.

Se varningen som gav Danmark andraplatsen i grupp C i spelaren ovan.

Det blev en händelsefattig kväll i grupp C:s avslutande omgång. 0–0 mellan England och Slovenien och 0–0 mellan Danmark och Serbien.

Fotbolls-EM

Resultaten innebär förvisso att alla lag förutom Serbien avancerar till slutspel – men det blir England som vinner gruppen före tvåan Danmark.

Slovenien hade länge andraplatsen, men Jaka Bijols varning i 72:a minuten skickade Danmark upp som tvåa. Med lika bra målskillnad och lika många varningar i gruppspelet blev danskarna Europakvalranking avgörande.

Hyllningen: ”Hatten av”

De slovenska spelarna firade dock det mållösa resultatet mot England, då nationen avancerat vidare till EM-slutspel för första gången.

– Det är en fantastisk känsla. Det är väldigt emotionellt. Vi är stolta över att vi klarade det här för det var en väldigt tuff grupp, säger målvakten Jan Oblak.

Slovenien hyllas av SVT Sports gästexpert John Guidetti.

– Man får inte glömma att försvarsspel är en stor del av fotboll. Deras kapten Jan Oblak, som är deras största spelare, behöver inte göra mycket i dag. De andra tio gör det fantastiskt bra, säger SVT:s gästexpert John Guidetti och tillägger:

– Hatten av.

Danmark ställs mot Tyskland

I matchen mot Slovenien blev den danske mittfältsstjärnan Christian Eriksen historisk. 32-åringen har nu gjort flest landskamper (133) i Danmarks historia. Han passerar 35-årige Simon Kjaer, som satt på bänken hela matchen.

I åttondelsfinal kommer danskarna att ställas mot Tyskland, medan det i dagsläget är oklart vilka lag England och Slovenien får möta.

– Vi klarade det. Vi är så glada över att vara vidare. Man kan säga att vi inte har en seger men vi är också obesegrade. Nu kan allt hända, säger danske förbundskaptenen Kasper Hjulmand.

Detta innebär också att Kroatiens drömmar om slutspel är krossade (de kan inte längre bli en av de bästa grupptreorna).

Europamästerskapet

Danmark logo

Danmark

0 - 0

Serbien logo

Serbien

Allianz Arena, München
Publik: 64288
Domare: Francois Letexier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet