Ecuadors kapten Enner Valencia blev stor hjälte i öppningsmatchen mot Qatar – men tvingades sedan utgå skadad. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Ecuador slog Qatar i VM-premiären – Enner Valencia matchhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Ecuador vann VM:s öppningsmatch med 2–0 över hemmanationen Qatar.

33-årige Enner Valencia gjorde båda målen, men byttes sedan ut skadad.

– Det är en stor glädje, det kan jag inte förneka, säger han efter matchen.

VM i Qatar är igång. Hemmanationen Qatar hade inte mycket att sätta emot, Ecuador var det klart bättre laget matchen igenom. Redan i matchens femte minut hade Ecuador en boll i nät, efter att trotjänaren Enner Valencia skickat den i mål. Målet underkändes däremot för offside, efter VAR-granskning.

Det sydamerikanska laget öste sedan på och jobbade till sig en straffspark efter att Valencia blivit fälld av Qatars målvakt. Han var säkerheten själv från straffpunkten, som med en liten vickande kroppsfint lurade ned målvakten i ena hörnet och rullade in bollen i det andra, 1–0 Ecuador.

Valencia – matchens frontfigur

Med kvarten kvar till halvtid ökade Ecuador på till 2–0 genom en elegant nick från matchens frontfigur Enner Valencia. Andra halvlek var inget som kommer att gå till historien för sin underhållning. Inga mål och inga riktiga målchanser, andra halvlek slutade mållös. Ecuador vann matchen med 2–0. Det här var första gången i VM-historien som värdnationen förlorar premiärematchen.

– Tack, först vill jag säga tack till alla fans som är här, som har trott på på oss, man känner stödet, säger Valencia efter matchen.

Anmärkningsvärt var att flera av Qatars egna supportrar lämnade arenan i paus.

Ett orosmoment för Ecuadors närmaste framtid i mästerskapet är just Valencia. I den 77:e minuten byttes han ut efter att ha fått ta emot flera smällar i duellerna. Han sågs sitta på bänken med en ispåse av större storlek lindat mot sitt knä.

– Det är en stor glädje, det kan jag inte förneka, men det som gör mig mest glad är när jag ser mina lagkamrater le, som har kämpat under träning, det är en fantastisk grupp och vi har kommit ihop som grupp det kommer många fina ögonblick väntar, säger Valencia.

Världsmästerskapet

Qatar logo

Qatar

0 - 2

Ecuador logo

Ecuador

Al Bayt Stadium, Al Khor
Publik: 67372
Domare: Daniele Orsato

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.