Förra året anmäldes Kalmar FF:s säkerhetsansvarige för brott mot ordningslagen, efter att AIK-supportar bland annat stormat planen för att fira säkrat SM-guld.
Nu har samma sak hänt IFK Norrköping. För precis som i Kalmar slutade Djurgårdens guldmatch på Östgötaporten med en planstormning. Dessutom omhändertogs ett 30-tal personer för störande av den allmänna ordningen och två anmälningar har kommit in gällande bengaler.
Något som fått Norrköpingspolisen att agera.
– Det stämmer att en anmälan är gjord för brott mot ordningslagen. Sedan hur den kommer att drivas får förundersökningsledaren titta på, säger Michael Lindquist hos polisen Öst till SVT Sport.
”Flera frågetecken som måste redas ut”
På fredag kommer polisen och IFK Norrköping ha ett så kallat eftermöte där de går igenom arrangemanget.
– Förarbetet är vi nöjda med, men kring själva genomförandet finns flera frågetecken som måste rätas ut. Däribland hur en planstormning kan ske och varför den sker. Det är viktigt att vi diskuterar utifrån lokala perspektivet och sen tar vidare våra slutsatser uppåt. Jag inom polismyndigheten och IFK Norrköping inom Svff och allsvenskan.
Det har kommit kritik från klubbar, exempelvis Kalmar FF som anmäldes förra året, om att det är orimliga säkerhetskrav som ställs på framför allt de mindre klubbarna vid en SM-guldmatch. Hur ser du på det?
– Just det jag nämnde, att vi måste diskutera internt inom polismyndigheten vad vi kan göra, och Svff och allsvenskan måste diskutera internt vad de kan göra för att förebygga och förändra attityder hos de individer inom en supporterförening som stör ordningen.
– Varför har vi problematik med bengaler? Varför har det blivit kutym att lag som vinner SM-guld ska in på fotbollsplanen att fira? Det får anordnare och de som arrangerar fundera på på sitt håll och vi får fundera på vårt och så får vi jämföra vad vi kommer fram till och förhoppningsvis nå en samsyn, säger Michael Lindquist.
Brott mot ordningslagen
Som reglerna ser ut i dag har varje klubb en person som är ansvarig för arrangemanget och som kan anmälas om polisen anser att säkerhetskraven inte har uppfyllts. Brott mot ordningslagen kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader beroende på hur grovt det bedöms vara.