AZ – Elfsborg.

Elfsborg föll efter galen match mot AZ – se bilder i spelaren ovan. Foto: Disney+

Elfsborg såg rött och förlorade i Europa League-premiären

Elfsborg stod upp bra i en underhållande match mot AZ Alkmaar men förlorade med 3-2 i Europa League-premiären.

– Jag tycker själv att de får en billig straff för 3-2, en sur förlust där det tyvärr inte räckte hela vägen. Det här tar vi ändå med oss, säger Simon Hedlund.

När Simon Hedlund vek in och avlossade ett hårt pressat skott för 2-2, ett skott som AZ:s målvakt Rome-Jayden Owusu-Oduro borde ha tagit, såg det ut att kunna bli en skrällpoäng.

Europa League

En kvart från slutet gick Ahmed Qasem in för hårt bakfrån på en AZ-spelare. På den efterföljande straffen satte nederländarna avslutande 3-2.

När kaptenen Sebastian Holmén blev utvisad för att ha kapat Troy Parrott i friläge och fått rött kort fem minuter före slutet försvann Elfsborgs hopp om att få med sig en poäng från Alkmaar norr om Amsterdam.

– Jag tar med mig att vi kan fajtas mot topplag. Det är små detaljer man blir straffad på men det är bara att ta lärdom, vi står upp bra, det var nära, säger målvakten Isak Pettersson till SVT Sport.

Det började annars bra för ett piggt Elfsborg.

I mitten av den första halvleken tog Elfsborg ledningen i regnet på AFAS Stadion. Det svenska laget bet sig fast i offensiv zon och Simon Hedlund petade bak bollen till Timothy Ouma som bombade in 1-0.

Isak Pettersson fumlade vid 1-1

Laget fick dock inte gå till pausvila i ledning. Efter en jätteräddning med fingertopparna tappade målvakten Isak Pettersson bollen i anfallet efter och AZ gjorde 1-1. Fumlande Pettersson protesterade och menade att han fått en spark på handen.

– Jag tappar bollen, ett misstag, klart jag är sur över det. Det är på mig och det ska inte hända igen, säger han.

I början av andra halvlek tog AZ ledningen efter en misslyckad rensning från Elfsborgförsvaret. Bollen gick fram till Ruben van Bommel som drog till direkt för 2-1 för sitt andra mål. På läktaren myste pappa Mark, som har ett VM-silver med Nederländerna från 2010.

I den tionde minuten chockade Elfsborg hemmapubliken. Efter en snabb omställning tryckte snabbt löpande Ahmed Qasem in bollen i mål.

Dock underkändes målet efter att VAR-granskningen visade att Arber Zeneli i uppspelsfasen var någon eller några centimeter på fel sida.