• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

VAR införs i Premier League. Foto: Bildbyrån

Engelska VAR-bossen: ”Vi har högre tröskel här än i övriga Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Premier League inleds ikväll. Således innebär det också premiär för VAR.

Neil Swarbrick, huvudansvarig för videoassistans-verktyget, menar att teknologin kommer fungera mycket bättre i England än vad det gjort i övriga Europa.

– Den europeiska tolkningen skiljer sig från vår, säger han till Daily Mirror.

Video assistant referee, mer känt som VAR, begår i dag debut i Premier League i och med ligapremiären mellan Liverpool och Norwich på Anfield och kommer användas i alla 380 matcher under säsongen.

Ligans nyckelord är minimal störning och maximal effekt.

VAR har redan införts i flera stora ligor i Europa och även varit en del av både herr-VM 2018 och damernas dito den gångna sommaren i Frankrike. Och teknologin har i alla sammanhang mötts av kritik.

”Högre tröskel”

Detta till trots tror Neil Swarbrick, huvudansvarig för videoassistans-verktyget i Premier League och tidigare domare i ligan, att det kommer fungera bättre och smidigare i England.

– Helt ärligt tror jag att vi i Premier League har en bra situation. Den europeiska tolkningen skiljer sig från vår, säger han till Daily Mirror.

Premier League-domarna har uppmanats till att inte gå ut i onödan till sidlinjen för att kolla tv-skärmarna, eftersom det anses vara den största orsaken till fördröjningar i spelet. Med VAR kommer den genomsnittliga tiden för en målgranskning vara 84 sekunder, tidigare var det 60.

– Vi har högre tröskel här (för vad som ska granskas, reds. anm). Ifab, det internationella regelorganet, skiljer sig från vårat. Vi hoppas kunna undvika de långa fördröjningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.