Harry Kane stod för tre mål Foto: TT

England klart för EM efter storseger

Uppdaterad
Publicerad

Harry Kane gjorde hattrick när England säkrade en EM-plats efter att ha kört över Montenegro på hemmaplan med 7-0. Förlusten var Montenegros största hittills.

England gjorde processen kort i kval-matchen mot Montenegro. Efter dryga halvtimmen stod det 4-0 efter bland annat två mål av Tottenhams Harry Kane. Ett svagt Montenegro hade problem att hänga med i engelsmännens höga tempo och fick se våg efter våg av vita tröjor löpandes mot sig.

Efter ytterligare ett mål av Kane, vilket betydde hattrick och hans 30:e mål i landslagssammanhang, skrevs halvtidssiffrorna till 5-0. 

EM-kval fotboll

Första målet av Abraham

Andra halvlek blev mer eller mindre en transportsträcka för hemmalaget. I 58:e minuten byttes Harry Kane ut och in kom i stället Chelseas Tammy Abraham. I 66:e minuten var Montenegros Aleksander Sofranac sist på bollen – dock hamnade den i eget mål.

Med fem minuter kvar fastställde Abraham slutresultatet till 7-0 genom sitt första landslagsmål och i och med segern säkrade England en plats i nästa års EM-slutspel.

Fler länder säkrade EM-plats

I England grupp lyckades även Tjeckien säkra avancemang efter att ha vänt ett 0-1-underläge till seger efter två sena mål av Alex Kral i matchen mot Kosovo.

Även Portugal hade chans att säkra en plats i EM och laget gjorde vad de skulle när det besegrade Litauen med tennissiffrorna 6-0 efter ett hattrick av Christiano Ronaldo. Men firandet får vänta då Serbien som väntat slog Luxemburg med 3-2.

Fira lär Portugal dock få göra tids nog då de möter just Luxemburg hemma i den avgörande matchen.

EM-kval

England logo

England

7 - 0

Montenegro logo

Montenegro

Wembley Arena, London
Publik: 77277
Domare: Antonio Mateu Lahoz

EM-klara nationer

Belgien

Italien

Polen

Ryssland

Ukraina

Spanien

England

Tjeckien

Turkiet

Frankrike

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet