Fotbollslivet leker för Chelseastjärnan. Foto: Bildbyrån.

Magdalena Eriksson om succén: ”Gäller att inte slappna av”

Uppdaterad
Publicerad

Ligatitel med Chelsea, Diamantbollen och Sverige klart för EM. Fotbollslivet leker för Magdalena Eriksson – som ändå håller sig på tårna inför den avslutande EM-kvalmatchen mot Slovakien.

– Det handlar om att inte ta något för givet, säger hon till SVT Sport.

I tisdags tog backstjärnan emot Diamontbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare på damsidan.

Hur hon känner tre dagar senare?

Damlandslaget i fotboll

Fortfarande glädje och stolthet, men:

– Det är ganska skönt att all uppståndelse är över. Jag är kanske inte jättebekväm med att få individuella priser eller att stå i centrum. Det var första gången jag vann ett individuellt pris så nu har jag fått känna på det, men jag tycker det är roligare att vinna tillsammans med laget, säger Eriksson.

Under året har hon varit med och spelat Sverige till EM och fört Chelsea till ligatiteln i England.

”Inget jag tänkt på”

Trots det fanns hon inte med bland nomineringarna till världens bästa spelare som Fifa släppte i onsdags, något som fick förbundskapten Peter Gerhardsson att reagera.

Magdalena Eriksson själv bryr sig inte nämnvärt.

– Det är inget jag har tänkt på. Jag blir jätteglad att Peter tycker som han tycker, men sådana listor är väldigt subjektiva och ofta i offensiva spelares favör. Det är bortom ens kontroll så det är absolut inget man lägger någon större vikt vid, säger hon.

Att spela EM i England 2022 – landet där hon bor och verkar – blir något extra.

– Jag ser verkligen fram emot det. Ett EM i England kan bli otroligt bra. Jag tror verkligen på det här laget, jag hoppas vi kan fortsätta bygga på det vi gjorde i VM. Vi kan nå hur långt som helst om vi bara bestämmer oss för det och gör det tillsammans, säger Eriksson.

”Höja ribban”

Men först väntar en på pappret betydelselös EM-kvalmatch borta mot Slovakien på tisdag.

Ännu en möjlighet att spela ihop laget, menar Eriksson.

– Det handlar om att fortsätta höja ribban för sig själv och lagen man spelar för hela tiden och fortsätta utveckas. Därför är Slovakienmatchen jätteviktig för oss. Att inte ta den för givet eller tro att det blir någon walk over, utan att fortsätta att hela tiden vilja utvecklas.

KLIPP: Bennison om skadan: ”Försökte bara fokusera framåt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet