Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Andersson. Foto: Bildbyrån

”Ett tecken på att herrfotbollen är längre fram”

Uppdaterad
Publicerad

På herrsidan får vinnaren av Svenska cupen en plats i Europa Conference League.

Men någon Europaplats finns inte i potten på damsidan.

– Det är väl ett tecken på att herrfotbollen är längre fram än vad vi är, säger Hammarbys Jonna Andersson till SVT Sport.

När Häckens herrar vann Svenska cupen den 18 maj i år vann man också en Europaplats. Men så var inte fallet när Hammarby under tisdagen tog hem cupen på damsidan.

– Det är väl ett tecken på att herrfotbollen är längre fram än vad vi är. Det är kanske nästa steg som damfotbollen kan ta, säger Hammarbys Jonna Andersson.

Det är Europeiska fotbollsförbundet Uefa som bestämt att det inte ska ligga en Europaplats i potten på damsidan. Med anledning av det har Svenska Fotbollförbundet lagt in en prissumma på 150 000 kronor.

Fler cuper behövs i Europa

Robert Vilahamn, tränare i Häcken, tror att en motsvarighet till herrarnas Europa League krävs på damsidan för att det ska bli en förändring.

– Jag hoppas att de ute i Europa påbörjar en Europa League-variant så att inte bara Champions League finns. Herrsidan har ju ingen Champions League-plats utan en Europa League-plats i potten, säger han.

– Då kan man nog maxa den här cupen lite mer. Även om ära och pokal är jättekul så tror jag att det skulle behövas lite mer krydda för att spetsa till det, säger han.

Jonna Andersson tror inte att klubbar i Europa hade accepterat den här skillnaden som finns i Svenska cupen för damer och herrar.

– Nej, det tror jag inte. Sedan vet jag inte hur mycket vi har att säga till om, det är väl tilldelade platser utifrån någon ranking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.