• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

IFK Norrköping vässar säkerheten inför lördagens allsvenska avslutning. Östgötaporten är slutsåld och uppemot 6 000 djurgårdare väntas vara på plats när Djurgården kan säkra SM-guldet. Foto: TT Nyhetsbyrån/Arkiv

”Extra allt”-säkerhet vid guldmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals Djurgårdssupportrar invaderar Norrköping där kampen om SM-guldet avgörs på lördag.

Johan Schollin, säkerhetschef i IFK Norrköping, har skäl att vara orolig – inte minst personligen. Efter kaoset i Kalmar förra året polisanmäldes hans kollega i Kalmar FF för brott mot ordningslagen.

– Det är klart att det kan finnas en oro som gnager, men vi känner oss väl förberedda, säger Schollin till TT.

Djurgården vinner av egen kraft allsvenskan om det blir seger eller oavgjort mot IFK Norrköping på Östgötaporten. Vinner Norrköping hänger Djurgårdens guldfirande på hur det går för Malmö FF i Örebro eller för Hammarby som möter Häcken hemma.

Oavsett utgång är risken överhängande att det blir en krävande arbetsdag i Norrköping för säkerhetspersonal och polis.

Schollin är osäker på vad som ur ett säkerhetsperspektiv är bästa resultatet på ett slutsålt (cirka 15 000 åskådare) Östgötaporten.

”Pest eller kolera”

– Jag har inte bestämt mig där än. Säg att vi skulle få en feldömd straff med fem minuter kvar – då har vi ett helt annat problem. Vi kanske inte har 4 000 som bråkar men det kommer vara ett antal missnöjda djurgårdare. Jag vet inte vad som är bäst, glada eller missnöjda djurgårdare. Det är som pest eller kolera, tänkte jag säga.

Uppemot 6 000 djurgårdare väntas till matchen. Bortafansens sektion har utökats med en närliggande sittplatssektion. Norrköping släpper även familjeläktaren bredvid bortasektionen till Djurgården.

– Vi har försökt styra så många som möjligt till en planhalva. På familjeläktaren är det i stort sett bara Djurgårdsfolk, säger Johan Schollin.

I samband med AIK-supportrarnas guldfirande på Guldfågeln arena förra året inträffade några incidenter som polisen anmälde långt i efterhand. Den säkerhetsansvarige i Kalmar FF väntar sedan en längre tid på om förundersökningen ska leda till åtal.

”Extra allt” kring säkerheten

Johan Schollin, tidigare supporterpolis, är medveten om vad som hände hans kollega i Kalmar FF.

– Jag hoppas att vi verkligen tagit höjd och det känns som att vi har en bra plan. Jag hoppas att vi och polisen tycker det på lördag också. Vi har haft en väldigt tät samverkan. Jag har nästan daglig kontakt med den operativa sidan. Jag har lagt fram min plan och mitt säkerhetstänk. Polisen låter ganska nöjd med våra förberedelser och har inget att klaga på i det här skedet.

TT: Hur mycket mobiliserar ni?

– Vi nämner inga siffror, men mig veterligen har vi aldrig haft så mycket personal tidigare. Det är allt från informationsvärdar till ordningsvakter till sjukvårdpersonal. Vi har ”extra allt” egentligen.

TT: Och polisen?

– Jag har inte fått någon siffra, men det låter som att de blir många.

Svårt stoppa planinvasion

TT: Kommer ni att försöka hindra en planinvasion om Djurgården tar guldet?

– Vi jobbar självklart efter att man inte får befinna sig på innerplanen. Det säger lagar och regler. Men säg att det skulle komma 3 000-4 000 djurgårdare stormande ned från läktaren... hur stoppar vi dem? Hur löser man det utan att det blir skador på vår egen personal eller besökare? Vi kan inte sätta upp extra staket för det är en utrymningsväg nedåt som vi måste ha öppen om det händer något. Jag ser det i stort sett som en omöjlighet att lösa det.

– Det gäller att lösa det så smidigt det går om det händer, säger Johan Schollin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.