Foto: Bildbyrån.

Femte gången gillt – Leicester vann FA-cupen

Uppdaterad
Publicerad

21 000 på läktarna, fyra finalförluster i ryggsäckarna och ett baklängesmål som blev bortdömt i slutminuterna.

Till slut stod Leicester City som FA-cupmästare på Wembley, efter 1-0 mot Chelsea.

FA-cupen är världens äldsta fotbollsturnering och rullade igång 1872. I dag spelades den 140:e finalen när Chelsea och Leicester drabbade samman.

Wembley badade i olika nyanser av blått när 21 000 åskådare fick skrika, jubla och bua på ett sätt som påminde om tiden före pandemin.

Chelsea försökte koppla grepp om matchen, ledda av Thomas Tuchel som siktade på att bli den förste tyske tränaren att vinna turneringen.

Euforiskt jubel

Leicester höll tätt, medvetna om att man var laget som spelat flest finaler – fyra – utan att vinna FA-cupen. Då klev Youri Tielemans fram.

Andra halvlek var en kvart gammal när mittfältaren tog fart och tryckte av en projektil mot bortre krysset. 1-0 – och eufori på läktarna.

Reflexmässigt föll Leicester hem nästan i knäna på Kasper Schmeichel – son till en viss Peter som vann den här turneringen tre gånger.

När Chelsea pressade stod Schmeichel för en strålande enhandsräddning, men med en minut kvar av ordinarie tid sprack bubblan.

Bortdömt mål

Ben Chilwell, den förre Leicester-backen som spelar i Chelsea och blev utbuad, tog hjälp av två motståndare för att sätta 1-1 och firade vilt.

Då hittade domaren, via VAR, en offside på Chilwell och 1-0 stod sig. Ett par nervkittlande övertidsminuter senare var matchen över.

Leicester, framme i sin första final sedan 1969, är FA-cupmästare för första gången, med en tårögd Jamie Vardy i stormens öga.

Guldet är ännu en milstolpe i klubbens historieböcker och kammas hem fem år efter den sensationella Premier League-titeln 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.