Daniel Palmqvist är en av de som hört av sig till SVT sport. Foto: SVT/BILDBYRÅN

#föräldrahets: Kan bli problem när tränare har egna barn i laget

Uppdaterad
Publicerad

Tränare som har egna barn i laget kan spä på hetsen inom barn- och ungdomsidrotten. Det tycker flera som hört av sig under SVT Sports satsning kring #föräldrahets. Johan Jerlov är en av dem, han slutade som tränare för dotterns lag.

– Jag vill poängtera tränarbarnets perspektiv, som jag tycker bli undangömt. Vi vet ju väldigt lite om det, säger han. 

Johan Jerlov är fotbollstränare i Göteborg. Han tror att barn till tränare tvingas ta ställning till beslut som föräldern tagit kring laguttagning och träningsupplägg. Och det är något han själv varit med om.

Föräldrahets

Även om han varit tydlig med dottern att han på match och träning var tränare, framför förälder, så var det svårt för andra att skilja på rollerna.

– Det blir fortfarande så att jag också är pappa när matchen slut, då kunde hon få frågor som att ”Varför lät inte din pappa mig spela?”

Inte huvudtränare

Och att det kan vara en utmaning med föräldrar som tränar sina egna barn lyfter flera som hört av sig till SVT Sport kring #föräldrahets.

Innebandytränaren Daniel Palmqvist tycker att föreningen borde ha riktlinjer som säger att huvudtränaren inte ska ha barn i det egna laget.

– Även om föräldern är en kompetent och duktig tränare kommer det alltid medföra att sonen eller dottern blir extra synad av övriga föräldrar för att se att man inte blir förfördelad på något sätt, säger han.

Och såhär skriver Fredrik, som lämnat en kommentar apropå föräldrahets:

Bytte lag

I höstas bestämde sig Johan Jerlov för att börja träna ett annat lag i fotbollsklubben istället, herrjuniorerna.

Han tycker att det borde satsas mer pengar på att få in andra tränare inom fotbollen.

– Jag har erfarenhet av individuella sporter där de har en annan kultur när det kommer till ledarförsörjning. De jobbar in en peng för att försörja andra typer av tränare. Varför gör lagsporter inte så? Vi skulle runda många konstiga frågor och få en mindre hets kring detta, säger han.

Mer mångfald

På Svenska fotbollförbundet eftersträvar man en större mångfald i ledarteamen, men ser föräldrarna som ett viktig grund.

– Det är en lite speciell situation såklart, att träna sitt eget barn som förälder, både som förälder och även för barnen. Men vi har ju ungefär 300 000 ledare i fotbollen och vi kan lätt anta att över 200 000 av dem är föräldrar, så det skulle vara väldigt svårt att hitta en annan lösning på det. Och i de allra flesta fall gör de här föräldrarna ett fantastiskt bra jobb, säger Gunnar Pettersson som är barn- och ungdomsansvarig på förbundet.

Att lägga mer pengar på att få in andra typer av tränare riskerar att utesluta vissa spelare, tror han.

– Vårt ideella föreningsliv bygger på att en förening finansierar sig själv. Risken med att finansiera de extra resurserna för att få tränare utifrån skulle kunna vara att medlemsavgifter skulle behöva höjas, och oftast är det då barnen eller föräldrar till barnen i den föreningen som skulle behöva betala det här.

– Då kanske vi istället hamnar i en situation där alla inte har råd att spela. Det skulle vara ett större problem än att det är föräldrar som är tränare, säger han.

”Det sista problemet”

Johan Jerlov menar att det finns pengar inom idrottsrörelsen.

– Det finns pengar, det är det sista problemet. Det handlar om att disponera dem rätt ner där de hör hemma, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet