Foto: Bildbyrån

Förre Uefa-pampen om Rysslands överklagan: ”Svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska landslagets deltagande i internationella fotbollstävlingar och matcher är fortfarande ett hett ämne.

Det är nu upp till idrottens skiljedomstol, Cas, att besluta om de kommer att få spela eller inte.

–  Att man skulle ogiltigförklara beslutet, det har jag svårt att se, säger Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Uefa, till TT

I samband med Rysslands invasion av Ukraina valde det internationella fotbollsförbundet (Fifa) och det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att utesluta ryska klubbar och landslag från matcher och turneringar bortom rysk mark.

Ett beslut som det ryska fotbollsförbundet har överklagat.

”Ryssland menar i korthet att Fifa:s beslut om att stänga ute Ryssland från bland annat VM-kval inte har stöd i Fifas egna stadgar och tävlingsregler”, skriver Christine Stridsberg, förbundsjurist hos Svenska fotbollsförbundet, i ett mejl till TT.

”Svårt att se”

Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Uefa (2003-2007), ställer sig tveksam till att Cas skulle slå igenom Rysslands överklagan.

– En sån tolkning som idrotten gjort, allt från olympiska kommittén till enskilda idrotter och enskilda länder som tagit beslut i den här riktningen, då har jag svårt att se Cas skulle komma till någon annan slutsats, säger han enligt TT.

”Gummiparagraf”

I Fifas regelverk står att det inte är tillåtet att utesluta förbund på grund av politiska meningsskiljaktigheter. Däremot har man i stadgarna en paragraf om force majeure. Paragrafen aktiveras sällan i den internationella skiljedomstolen.

– Eftersom man inte kan förutse den här typen av händelse i detalj måste man ha lite gummiparagraf över en sån bestämmelse som kräver tolkning.

Cas fattade ett beslut utifrån Force Majeure 2014 då inbördeskriget i Egypten bröt ut. Alexandrias spanska tränare Juan José Sánchez Maqueda och Antonio Cazorla Reches kontrakt med klubben bröts då säsongen avslutades i förtid under 2013 och tränarna hävdade att klubben var skyldiga att betala ut löner för resterande kontraktstid. Cas slog dock fast att inbördeskriget var en omständighet som ingen av parterna bar ansvar för, kunde förutse eller förhindra och Alexandria befriades från sina kontraktsbundna åtaganden.

Fakta: Cas (TT)

Officiellt namn: Court of Arbitration for Sport (Cas) på engelska, eller Tribunal Arbitral du Sport (Tas) på franska.

Bildades: 1984.

Säte: Huvudkontor i Lausanne. Det finns även kontor i New York och Sydney.

Ärenden per år: Cirka 300.

Antalet domare: Cirka 300 jurister från 87 länder. Två är från Sverige, Conny Jörneklint, Kalmar, och Lars Nilsson, Stockholm.

En Cas-dom kan i vissa fall överklagas till Högsta domstolen i Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.