Forskning visar: Samband mellan skor och skaderisk för damspelare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskning visar: Samband mellan skor och skaderisk för damspelare Foto: Bildbyrån

Forskning visar: Samband mellan skador och skor inom damfotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsskorna gör skaderisken större inom damfotbollen.

Det visar en brittisk studie.

Detta då majoriteten av alla skor är anpassade för herrspelare.

Korsbandsskador är ett stort bekymmer inom damfotbollen. Det senaste året har flera av världens bästa spelare, bland annat Alexia Putellas, Beth Mead och Vivianne Miedema, drabbats.

Forskning visar nu att fotbollsskorna kan ge en ökad skaderisk. Katrine Okholm Kryger har specificerat sig just på fotbollsskor, och hennes forskning visar att risken för främst korsbandsskador och stressfrakturer är större då damspelare spelare i skor designade för herrar.

– Det borde inte vara normen att kvinnor ska ha på sig något som är designat för män. Vi behöver en annan fotbollssko för kvinnor har andra behov, till exempel när det gäller olika former på fötterna, säger hon till UNT.

Dobbarna likadana oavsett storlek

Den vanligaste uppkomsten av en korsbandsskada är att foten fastnar i gräset och inte roterar. Skorna är därför ett bekymmer, då de är anpassade efter att männen generellt har mer kraft. I kvinnornas fall ”överkompenserar” skon vilket ökar risken att fastna i gräset, menar forskaren.

Hon menar också att man väljer sko utifrån underlag, men oavsett storlek på sko är dobbarna lika i samma storlek.

– Det betyder tekniskt sett att, dragningen/traktionen och greppet du får i underlaget är högre hos damspelarna än vad det är för männen, säger Okholm Kryger.

MER OM KORSBANDSSKADOR: Alexia Putellas på kryckor efter knäskadan (5 juli 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.