Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gästerna lämnar kyrkan efter Svennis begravning Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Fotbollsprofiler och värmlänningar tog farväl av ”Svennis”: ”Hade förmågan att se alla”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsprofiler och vanligt folk från stora delar av Värmland och ännu längre ifrån tog i dag farväl av Sven-Göran ”Svennis” Eriksson som begravdes i Fryksände kyrka i Torsby.

Bland gästerna var David Beckham den mest berömde. ”Svennis” följeslagare Tord Grip fanns givetvis på plats och förre förbundskaptenen Tommy Söderberg och delar av IFK Göteborg med 1982-laget i spetsen.

Ur senare generationer kom Kim Källström från Svenska Fotbollförbundet, tillsammans med Andrea Möllerberg.

Självklart fanns även ”Svennis” familj på plats. Hans 95-årige far Sven Eriksson fick begrava sonen, som blev 76.

– Han uppskattade det goda livet med fina måltider och dryck och älskade att åka i första klass, var en stor livsnjutare, säger komminister Ingela Älvskog som ledde ceremonin i Fryksände kyrka. Hennes ord översattes till engelska av prästkandidat Drew Baldwin.

Bland låtvalen noterades ”Amazing Grace”, Frank Sinatras ”My Way”, ”Volare”, Elton Johns ”Candle in the wind” och avslutningsvis ”Värmlandsvisan” framförd av Sven-Ingvars frontman Oscar Magnusson.

”Hade förmågan att se alla”

– Han hade en järnvilja och gav aldrig upp och hade förmågan att se alla och var väldigt respektfull. Trots sjukdomen blev den sista tiden full av liv och han kunde möta alla hyllningar på plats. Vi minns hur han gick ut med barnbarnet Sky hand i hand på Liverpools arena. Ni är många som bär hans träningsgärning i ert hjärta.

Utanför kyrkan som rymde 600 personer (150 specialinbjudna) hade hundratals människor samlats för att följa ceremonin på storbildsskärm, många i medtagna stolar.

Dessutom fanns ett hundratal personer från media var på plats. Brittiska Sky Sports och BBC sände live med en reporter som rapporterade utanför kyrkan.

– Sven-Göran var aldrig sen. Helst fem till tio minuter för tidig. Att ta det lugnt på semestern var aldrig aktuellt. Det var frukost klockan 08.00, promenad klockan 09.00 och så fortsatte det. Det skulle vara rutiner, säger komminister Ingela Älvskog.

– Ha det så bra. Vi ses igen. Vi tror att det finns något bortom bergen och att Gud ska ta emot oss med öppna armar vid den sista grinden. Vi hoppas att en gång få återförenas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.