En djup konflikt mellan polisen och fotbollssupportrar präglar svensk fotboll just nu. Ett förbud mot så kallade overhead-flaggor i Sundsvall riktade strålkastarljusen mot den konflikt som nu har eskalerat och saknar dialog.
Kritiken mot polisen har varit massiv – inte bara från supportrar utan även från klubbarnas intresseorganisation Svensk Elitfotboll, SEF samt även från spelare.
– Sedan den här säsongen har polisen stegrat upp sin repression mot supportrar, i vad de kallar för en åtgärdstrappa. De säger att de har siktat in sig på pyrotekniken men har gått på andra saker som OH-flaggor. Det har skapat en oro bland såväl formella som informella supportergrupper, säger en person som deltog på mötet och fortsätter:
– Det ledde till att vi började kontakta varandra över laggränserna. Vi hade ett möte för några dagar sedan där supportrar från Malmö i söder upp till Norrland deltog.
Ovanligt bred uppslutning
Enligt SVT Sports uppgifter deltog supportrar till 16 olika klubbar på mötet, varav 13 allsvenska. Här fanns såväl öppna supportergrupper som mer slutna sådana, så kallade ”Ultras”. SFSU fanns representerat på mötet.
Har svenska fotbollssupportrar samlats på det här sättet tidigare?
– SFSU träffas ju två gånger om året och där kommer en del, men jag får ändå säga att i mötet i helgen fanns en mycket bredare uppslutning. Det är väldigt ovanligt, säger Bohlin.
”Hotar fotbollen som helhet”
Bohlin beskriver det som en rädsla för att eliminera hela fotbollen.
– Det handlar inte bara om att tifon kanske inte kommer vara tillåtet eller att man kanske kommer minska på ståplats, det här är delar av något väldigt mycket större. Det handlar om att polisen genom sina tillståndsskrivningar trycker på så pass hårt att att det hotar fotbollen som helhet, att man inte ser någon hejd i hur långt polisen kan gå. Sista steget är en fotboll utan publik och då kommer fotbollen att dö, säger hon och fortsätter:
– I förlängningen blir det inte en fråga om fotboll på a-lagsnivå, utan en samhällsfråga och en fråga om svenskt föreningsliv.
Kom ni fram till hur ni ska gå vidare?
– I nuläget har vi inte några konkreta åtgärder spikade, utan det är något som måste få tas tillbaka till supporterföreningarnas och gruppernas medlemmar, säger Bohlin och fortsätter:
– Nu finns en kontakt och en möjlighet att effektivt kunna samsynka när det behövs.
”Alla delar samma oro”
En supporter från mötet stryker under Bohlins beskrivning och säger till SVT Sport att frågan är större än bara allsvenskan.
– Alla delar samma form av oro, i huvudsak rent föreningsdemokratiskt. Om man ser på svensk fotboll är det en stark kämpe för föreningsdemokratin. Den större bilden är att det är den som är hotad, säger personen som vill vara anonym.
Hammarbys säkerhetschef imponerad
Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer var inbjuden till mötet som klubbrepresentant.
– Det var kanske 60-70 personer där och jag är väldigt imponerad. Jag hade lite fördomsfullt tänkt att det var ”fuck the police”-mentalitet, men jag kände att jag fort fick relevanta frågeställningar. De var ansvarstagande och frågade hur de kan påverka situationen, vad de kan göra åt den, vad de måste bidra med och vad de måste backa på, säger han och fortsätter:
– Det fanns en jäkligt bra diskussion, jag hade bra mycket konstruktivare diskussion med dem än med polismyndigheten kan jag säga. Här var det åtminstone människor som förstod att de var bidragande till vissa delar av problemställningen.
Rickmer menar att konflikten inte består i vad som är rätt och fel – snarare i vägen fram där polisen inrättat åtgärdstrappa.
”Våldskapitalet måste bort från läktarna”
– 2017 tog man fram den här åtgärdstrappan och det finns en relevans i att brinner det på läktarna måste åtgärder ske. Men sakkunniga måste komma fram till hur. Nu är det ”tummen och pekfingret”-metoden och bort med 500 ståplatser, säger han och fortsätter:
– Våldskapitalet måste bort från läktarna och vi måste bort med den farliga pyrotekniken, men för mig är det inte att ge sig på den breda massan som polisen gör nu.
Konflikten kan ta ett steg mot lösning senare i veckan. Då väntas klubbarnas intresseorganisation SEF och polisen sammanträda.
”Det enda som är viktigt nu är att vi fått till stånd ett möte med polisen på torsdag. Intill dess kommer jag inte att kommentera något mer. Vårt mål är att återskapa en bra dialog om en gemensam strategi.”, skriver SEF:s generalsekreterare Mats Enquist på Twitter.