Christiano Ronaldo gjorde två mål på Frankrike. Foto: Bildbyrån

Frankrike gruppetta – efter tre (!) straffar

Frankrike vinner ”dödens grupp”.

Det efter en galen 2-2-match mot Portugal innehållande tre straffar.

Det blev en händelserik avslutning i grupp F, och inte minst i mötet mellan Portugal och Frankrike.

Efter en halvtimme sänktes Portugals mittfältare Danilo Pereira av en utrusande Hugo Lloris. Pereira kunde dock spela vidare och belönades dessutom med en straffspark, som Cristiano Ronaldo förvaltade på bästa sätt.

Fotbolls-EM

På tilläggstid i första halvlek gick Kylian Mbappé omkull i straffområdet efter kontakt med en portugisisk försvarare, och domare Antonio Mateu Lahoz valde återigen att peka mot straffpunkten. Karim Benzemas straffmål var hans första sedan landslagscomebacken.

– Det är en ”soft penalty”, det är ingen tydlig straff men den går att stötta. Jag hade själv inte valt att blåsa straff, säger SVT:s expert Jonas Eriksson.

Domare Lahoz var inte färdig där. I 60:e minuten blev Ronaldo tvåmålsskytt när han återigen stegade fram mot straffpunkten.

Möter Schweiz i åttondel

Målet betydde inte bara 2-2 (efter Karim Benzemas mål direkt efter paus). Det var också kaptenens 109:e landslagsmål, vilket betyder att Ronaldo har tangerat målrekordet vad gäller antal landslagsmål. En titel han delar med iraniern Ali Daei, som var dominant på 1990-talet.

2-2 blev också slutresultatet, vilket innebär att Frankrike vinner gruppen på fem poäng. En poäng före tvåan Tyskland och trean Portugal.

Frankrike får således möta Schweiz i åttondelsfinal i Bukarest på måndag.

KLIPP: Här kvitterar Tyskland mot Ungern – gör Frankrike och Portugal sällskap till åttondel