Klippet med Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg i fjol, där han stod upp på internationella förbundets kongress och trotsade deltagarna som högljutt försökte tysta honom, fick stor spridning.
Ett år senare menar han att händelsen fått effekt.
– En del av de som satt tysta ifjol kom fram till mig och sa att de tänkt om, säger Drakenberg, som på Idrottsgalan i går fick ta emot Sportspegelpriset för sitt agerande.
Men Petra Sörling, ordförande i Internationella bordtennisförbundet, är tveksam.
– Det är en annan stil än min. Jag tror inte att man får något långsiktigt hållbart resultat, säger hon.
Fredrik Reinfeldt företräder svensk fotboll utomlands som ordförande i Svenska fotbollförbundet. Både han och Sörling betonar vikten av att vara med där besluten fattas.
– Och för att ta sig in i de rummen tror jag att man behöver ha en lyssnade ådra, att man är öppen och inte aggressiv. Jag känner i alla fall i vårt förbund att jag har haft stor nytta av den svenska diplomatiska ådran och viljan att lyssna, säger Sörling.
”Många har andra synsätt”
Båda tycker att det är viktigt att föra fram de svenska värderingarna.
– Sen ska man vara väl medveten om att vi lever i en allt annat än perfekt värld. Det finns många som har helt andra synsätt, säger Reinfeldt.
Sörling tycker inte att hon agerar annorlunda för att hon representerar ett internationellt förbund.
– Däremot måste man hela tiden vara uppmärksam på vad det är för fråga och publik man har framför sig. I vissa frågor får man agera mer utbildande, framför allt i de värderingsbaserade frågorna.
”Känner en drivkraft”
Hon blir ofta påmind om att alla inte har samma världsbild som vi i Sverige.
– Till exempel har jag drivit på hårt i frågan om hållbarhet. Det har gått så långt att det i vissa fall pratats om ”Petras hållbarhet”. I den typen av större frågor förstår man att man befinner sig på lite olika nivåer. Men jag känner en drivkraft i det.