Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se georgiska firandet efter EM-succén – mitt under intervjun med SVT. Foto: SVT

Georgien får 112 miljoner av oligark efter EM-succén

Uppdaterad
Publicerad

Georgiens herrlandslag i fotboll får motsvarande omkring 112 miljoner kronor av oligarken Bidzina Ivanisjvili efter det historiska avancemanget till åttondelsfinal i EM i Tyskland.

Vid skrällseger mot Spanien på söndag lovas landslaget ännu mer pengar.

Beskedet kommer från regeringspartiet Georgisk dröm som Ivanisjvili grundande 2012 men i dag inte har någon formell roll i.

”Hedersordförande Bidzina Ivanisjvili prisar det georgiska fotbollslandslaget med 30 miljoner lari (motsvarande 111,8 miljoner kronor) för att ha tagit sig till åttondelsfinal i EM 2024”, skriver partiet i ett uttalande och tillägger:

Fotbolls-EM

”Landslaget kommer att få ytterligare 30 miljoner lari om det blir seger över Spanien.”

I onsdags besegrade Georgien överraskande Portugal med 2–0 i Gelsenkirchen i avslutningen av grupp F. Fotbollslandslaget, som gör sitt första stora mästerskap, tog sig därmed till åttondelsfinal som näst bästa grupptrea efter Nederländerna.

På söndag väntar Spanien, ett av lagen som imponerat mest hittills i EM, i åttondelsfinalen i Köln.

Den 68-årige politikern och affärsmannen Bidzina Ivanisjvili anses vara Georgiens rikaste och troligen mäktigaste man, och beräknas ha en förmögenhet på motsvarande omkring 52 miljarder kronor.

Ivanisjvili, som främst tjänat sina pengar i metall- och bankindustrin i vakuumet som uppstod efter Sovjetunionens fall, har bott i Ryssland och anses vara Rysslandsvänlig.

Fakta: Georgien och fotboll (TT)

Årets EM är första gången som Georgien har kvalificerat sig för ett internationellt seniormästerskap som självständig nation.

Landet var nära att kvala in till EM 2021, men förlorade den avgörande kvalmatchen mot Nordmakedonien med uddamålet. Revanschen kom i kvalet till årets EM där Georgien vann kvalfinalen mot Grekland på straffar.

Landslaget tränas av den franske fotbollslegendaren Willy Sagnol. Den stora stjärnan är den vindsnabbe yttern Chvitja Kvaratschelia, till vardags i Napoli.

På klubblagsnivå heter den stora dominanten Dinamo Tbilisi. Ingen klubb har vunnit den inhemska ligan fler gånger. 1980–81, innan den georgiska självständigheten, vann laget Cupvinnarcupen.

Den förre Milan-spelaren Kacha Kaladze har efter karriärens slut valt en politisk bana. Han har tidigare varit vice premiärminister i Georgien och är numera borgmästare i huvudstaden Tbilisi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet