Elin Rubensson och Anna Wijk, Göteborg FC. Foto: BILDBYRÅN

Göteborg jagar ersättare till Rubensson och Kollmats – 16-åring på väg in

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenska guldkandidaten Göteborg FC arbetar intensivt för att ersätta tappen av lagkaptenen Beata Kollmats och landslagsmittfältaren Elin Rubensson.

En del av lösningen är redan på gång. 16-åriga Hanna Wijk är nära att ta klivet upp från F19-laget.

– Det hade såklart varit otroligt roligt att få bli en del av A-truppen, säger Wijk till SVT Sport.

Göteborg FC pekades i vintras ut som en guldkandidat men sedan kom två tunga avbräck. Den 14 mars drabbades Beata Kollmats av en korsbandskada och i veckan så meddelade Elin Rubensson att hon ska bli mamma. Båda är borta från hela säsongen.

Nu letar klubben febrilt, framför allt utomlands, efter ersättare till två av klubbens tyngsta pjäser.

– Det är klart, det är två klasspelare så det är inte så bra sportsligt, säger sportchefen Lasse Svensson.

– Vi får se vad vi kan hitta för ersättare. 

Du låter inte särskilt orolig?

– Jo, orolig och orolig. Men vi kommer nog lösa det på ett bra sätt.

”Hon har visat framfötterna”

Parallellt med försöken att värva ersättare från utlandet pågår ett arbete att lyfta upp spelare från klubbens F19-trupp.

– Våra F19-spelare har varit med och tränat med A-laget, säger Svensson, och menar att någon eller några är aktuella att få kliva upp.

– Vi har inte pratat med spelarna det gäller än men vi har en tjej som heter Hanna Wijk som visat framfötterna och troligtvis kommer vi att lyfta upp henne.

16-åriga Hanna Wijk är redo att ta steget upp.

”Hade varit en dröm”

– Det hade varit en dröm som gick i uppfyllelse såklart. Tempot är högre, man måste göra allt snabbare och jag får grymma träningsmöjligheter, säger Wijk till SVT Sport.

Wijk är yttermittfältare och kommer från Lerums IS. Hon gjorde A-lagsdebut i vintras under en träningsmatch och gjorde mål i segern mot norska Vålerenga.

– Målet jag gjorde på träningsmatchen i Norge var ju magiskt och det var kul att få göra ett mål så tidigt.

Letar i hela världen: ”Chansning”

När det gäller värvningar letar man framför allt utomlands eftersom de flesta svenska spelarna redan har kontrakt. Det finns redan en del tänkbara namn. Inget är klart, men det är ganska bråttom. Transferfönstret stänger den 13 juni, dagen innan det är fritt fram att spela träningmatcher för laget. Damallsvenskan inleds den 27 juni.

– Det är inte så lätt att hitta (spelare) i Sverige, de flesta har ju redan kontrakt. Vi får titta utomlands. Vi letar i hela världen, säger Svensson, som menar att coronapandemin gör det extra svårt att scouta spelare och veta vilken form de befinner sig i, säger sportchefen Lasse Svensson.

– Absolut, det är mycket mer av en chansning nu.

Tror fortfarande på guld

Svensson hoppas att lagets guldchanser inte minskat så mycket i och med tappet av Rubensson och Kollmats.

Ni siktar fortfarande på att utmana om guldet?

– Ja absolut, det gör vi. Vi har kvalité i truppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.