Gunilla Axén, som 2003-2010 jobbade som utvecklingschef för Svenska Fotbollförbundet, vill inte gå ut med vilka landslagsspelare det var, men bilderna skickades i samband med större arrangemang som fotbollsgalor och ordförandekonferenser.
Hon uppskattar att det var kring åren 2004-2005 och berättar att det rör sig om tre tidigare A-landslagsspelare som inte nödvändigtvis spelade under just de åren.
– Jag reagerade naturligtvis på det och valde att ta upp det med han som var vår säkerhetsansvariga då. Vi hade ett samtal kring det här och han såg även bilderna, säger Axén till SVT Sport.
”Han rekommenderade inte att jag skulle driva frågan”
Vad hände då?
– Jag konsulterade honom eftersom han i grund och botten är polis. Jag ville veta hur jag skulle göra i det läget. Det var kränkande och jag blev irriterad över att jag fick de här bilderna. Vi hade en diskussion och jag vill minnas att han sade ”det här är kända personer och du behöver ha stöd från fler tjejer för att driva den här frågan, annars blir du väldigt ensam”. Han rekommenderade inte att jag skulle driva frågan. Då valde jag att fokusera på mitt uppdrag som utvecklingschef istället. Jag tystnade.
Enligt Axén blev även andra kvinnor inom förbundet kontaktade.
– Tjejer håller ju ihop och vi har diskuterat det. Jag bad två tjejer ställa upp och stötta mig, men de här kvinnorna var också väldigt tacksamma för sina roller inom förbundet och ville inte förlora dem. Då tystnade vi samtliga.
Det är kampanjen #metoo som har fått Gunilla Axén att tala ut om de sexuella trakasserierna just nu.
– Jag kände att jag gärna ville skriva till mina vänner på Facebook att jag också varit en del av det här. Jag trodde ju inte att det skulle bli så här stort, men jag vet att jag kan vara en förebild för andra och då vill jag också vara det.
Vad säger du om den ofta väldigt grabbiga kultur som råder inom fotbollen?
– Jag har ju valt det själv. Jag har jobbat i 17 år inom fotbollen och alltid tyckt att det varit en utmaning. Vissa saker har jag anpassat mig till som kvinna och valt vilka strider jag vill ta. Däremot är det så att man inte ska behöva ta hur mycket som helst som kvinna. Framför allt inte den här typen av trakasserier. Jag är glad att jag ändå har fått berätta min historia, säger Axén.
Idag är Axén vd på ett gym i Eskilstuna.