Kim Bergstrand och Svante Weyler. Foto: Bildbyrån

”Hade han varit tränare i Tyskland hade han sparkats”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdens tränare Kim Bergstrands referens till Hitlers Tyskland är något som många reagerat på.

Bergstrand är fortfarande kvar i klubben – något som Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, inte tror hade varit fallet om det varit en klubb i Tyskland.

– Hade han varit tränare för ett tyskt fotbollslag så hade han sparkats med omedelbar verkan, säger han till SVT Sport.

Svante Weyler tycker att Bergstrands kommentarer kring Hitlers Tyskland är problematiska, speciellt att han gör det så spontant.

– Jag vet inte många människor som spontant skulle ta upp de nazistiska ledarna som förebilder i något sammanhang, och kanske allra minst i idrotten.

– Hela den intervju som Kim Bergstrand gav handlade om ledarskap och andades en lust till ett auktioritärt ledarskap. Och att i det sammanhanget säga att det finns mycket att lära av nazisterna är anmärkningsvärt och mycket upprörande, säger Weyler till SVT Sport.

Köper inte ursäkten

Bergstrand har berättat för SVT Sport att det finns bra och dåliga exempel på ledarskap. Där det här var ett negativt exempel, men att han gjorde fel som gick in på det området. Den ursäkten köper inte Weyler.

– Det låter som en mycket dålig efterhandskonstruktion. Det finns ingenting i det ursprungliga uttalandet som antyder att det är de negativa lärdomarna av nazisternas ledarskap han är ute efter. Utan han förefaller vara ute efter det andra – man kan få folk att göra saker och ting i ett sammanhang. Vi vet vad nazisterna fick folk att göra och vad de gjorde själva. Det gör att varje referens och association till nazisterna är helt galen.

Tror det hanterats annorlunda i Tyskland

Weyler tror dessutom inte att Bergstrand hade fått vara kvar i en klubb i till exempel Tyskland.

– Hade han varit tränare för ett tyskt fotbollslag så hade han sparkats med omedelbar verkan. Tänk er Jürgen Klopp säga ”jag har lärt mig så mycket av nazisterna när jag tränat Liverpool”. Då skulle inte Klopp sitta kvar en sekund på den stolen han sitter på nu.

Weyler vill dock inte uttala sig om ifall Djurgården borde sparka Bergstrand.

– Jag tycker att det viktigaste är att Bergstrand talar om hur han kunde komma på den här saken och om det är någonting som han använder vardagligen. Sedan får Djurgården ta ställning till det. Det är inte mitt jobb att avskeda tränare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.