Galna vändningen – Bajen vidare efter chockstarten

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en mardröm med målvaktstabbar och underläge.

Men sedan satte Hammarby tre raka mål och besegrade Norrköping med 3-2 i svenska cupen.

Därmed är de grönvita klara för semifinal.

– Jag tror ni som kollar uppskattade matchen. Vi bjuder på mål, säger matchhjälten Astrit Selmani till C More.

Bajen började spelmässigt starkast – men trots det fick man en rejäl kalldusch. Stockholmslaget hamnade i ett 0-2-underläge efter 20 minuter spel, för att sedan lyckas samla kraft och vända på tillställningen och ta sig till semifinal i svenska cupen.

– Vi har en bra första period innan de får sitt första och andra. Däremellan är det ganska kaos. Vi vill spela, men mentalt vågar vi nog inte hålla bollen. Sen blir det 1-2 och liv. Vi kommer sen ut som ett helt nytt lag, säger Selmani till C More.

– Jag tror ni som kollar uppskattade matchen. Vi bjuder på mål.

Chockstarten inleddes då Norrköpings Jonathan Levi hittat fram till Christoffer Nyman som lyckades sätta matchens första mål efter en målvakstabbe av hemmalagets Oliver Dovin i den 17:e minuten. Bara tre minuter senare var det sedan dags igen. Hammarby slarvade i försvaret och Nyman skickade in 2-0 efter ett nytt tveksamt ingripande av Dovin.

Då började vändningen

Strax före halvtidspausen började Bajens upphämtning.

Astrit Selmani fångade upp bollen i straffområdet och hittade finurligt in till en inåtlöpande Nahir Besara som rakade in 1-2.

Det dröjde sedan inte länge innan kvitteringen kom i andra halvlek. Fem minuter in hittade målskytten Besara fram till mittfältsankaret Darijan Bojanics fötter och vidare in i mål.

”Det är kul och det är helvete ibland”

Bara åtta minuter därefter fullbordades vändningen. Selmani, med en framspelning sedan tidigare, fälldes i en duell med motståndarlagets Jean Carlos de Brito, som stod för ett tveksamt försvarsspel. Anfallaren tilldelades en straff som han själv tog hand om och satte kyligt in 3-2.

– Jag är ganska lugn. Jag vet vad jag ska göra. Sedan måste den gå in i mål också, och det gör den, säger Selmani om straffen.

Bajen är därmed klart för semifinal, där man ställs mot Elfsborg. Sedan tidigare är även Djurgården vidare i turneringen.

– Helt otroligt, jag tror inte ens de har tre chanser. Vi har mycket boll. Vi ger bort det. Vi glömmer markering och blir bolltittande, säger Norrköpings Ari Skulason till C More.

– Fotboll är tur ibland. Bollen studsar in eller ut. Hammarby fick det med sig i dag. Så är fotboll, det är kul och det är helvete ibland.

Svenska cupen herrar

Hammarby IF

3 - 2

IFK Norrköping

Tele2 Arena, Stockholm
Publik: 15759
Domare: Kristoffer Karlsson

Första halvlek

  • 17'
    0 - 1MålNyman
  • 20'
    0 - 2MålNyman
  • 1 - 2MålBesara
    42'

Andra halvlek

  • 2 - 2MålBojanic
    50'
  • 3 - 2MålSelmani
    57'

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.