Guldbollen går till Emil Forsberg

Uppdaterad
Publicerad

Årets mottagare av Guldbollen är Emil Forsberg.

Leipzig och landslagsstjärnan får priset för första gången.

– Jag är glad och stolt. Man får nypa sig lite i armen, säger Forsberg.

Emil Forsberg har haft ett fantastiskt fotbollsår. Han gjorde stor succé i EM och har växt fram till en av klubblagets Leipzigs främsta spelare.

– Det här priset är för mig ett stort erkännande på att man har haft ett fantastiskt år framför allt. Det gör mig väldigt glad och stolt. Det känns helt magiskt. Man får nypa sig lite armen, jag njuter just nu, säger Forsberg på galan som sändes i TV4.

Forsberg får Guldbollen bland annat för sina insatser i EM där han var en mycket viktig kugge i det svenska landslaget och stod för fyra mål.

– Jag är stolt över EM så klart. Personligen var det helt fantastiskt att få vara med i en sådan grupp och att få göra fyra mål på fem matcher. Tyvärr räckte det inte så långt men personligen så är det ett mästerskap man aldrig kommer att glömma.

”Varit väldigt lugn och bekväm i min roll”

30-åringen, som just nu är skadad och väntas göra comeback först i februari, stod också för två mål i höstens VM-kvalmatcher. Forsberg spelar till vardags i Leipzig där han är en av toppspelarna. Och nyligen förlängde han sitt kontrakt med klubben till 2025. Forsberg har hittills stått för sex mål i klubblaget.

– Man får mer erfarenhet, lär sig mer saker. Det här året har jag varit väldigt lugn och bekväm i min roll både på och utanför planen. Jag har växt både som spelare och ledare. Jag känner att jag fått höga krav på mig men att jag anammat dem bra och levererat även på planen.

Förra året fick Zlatan Ibrahimovic Guldbollen. Dessförinnan fick Victor Lindelöf priset två år i rad.

Här är alla vinnare på galan Fotbollsåret 2021

Årets domare: Mehmet Culum och Almira Spahic.

Årets e-fotbollspelare: Oliver ”Oliboli” Uttgren.

Årets futsalspelare: Fredrik Söderqvist och Madeleine Stegius.

Årets målvakt: Hedvig Lindahl och Robin Olsen.

Årets back: Magdalena Eriksson och Victor Lindelöf

Årets mittfältare: Caroline Seger och Emil Forsberg

Årets forward: Fridolina Rolfö och Alexander Isak

Pia Sundhages stipendium: Marith Rutgersson, ordförande i Vallens IF

Fotbollskanalens hederspris: Roy Hodgson

Guldbollen: Emil Forsberg

Diamantbollen: Fridolina Rolfö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.