Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Kosovare Asllani kommer flytten påverka negativt, men det finns också positiva sidor. Hör Hanna Marklund förklara vad i videon. Foto: Bildbyrån/SVT

Hanna Marklund om att Kosovare Asllani väljer London City Lionesses

Uppdaterad
Publicerad

Kosovare Asllani är klar för engelska andraligan.

SVT:s expert Hanna Marklund tror klubbvalet kommer få negativa konsekvenser.

– Det kommer påverka henne och kan påverka svenska landslaget inför EM, säger hon.

I går stod det klart att svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani, 34, lämnar italienska Milan för London City Lionesses i engelska andraligan.

Något som fick SVT:s expert Hanna Marklund att höja på ögonbrynen.

– Rätt förvånande att hon valde att gå till andradivisionen även om det är en storsatsande klubb. Men jag tror att det passar henne att komma till en miljö där hon blir en huvudperson, en stjärna, och får bra ekonomiska förutsättningar.

Den engelska klubben satsar stort med affärskvinnan Michele Kang som ägare. Kang äger även franska Lyon och amerikanska Washington Spirit.

”Då kommer det påverka henne”

Även om klubben storsatsar så menar Marklund att Asllanis klubbval visar att hon trappar ner. Enligt experten kommer klubbvalet att påverka mittfältarens kvaliteter på planen.

– Att spela på en lägre nivå klarar man ett tag som spelare. Ett halvår går det att hålla uppe nivån men går klubben inte upp snabbt så kommer det att påverka henne. Då kommer hon inte att vara på den absoluta toppen.

Asllani har haft en stor del i Sveriges framgångar de senaste åren. Men den tiden kan nu vara förbi enligt Marklund.

”Svårt att höja nivån”

– EM kommer relativt snabbt och det är svårt att höja sig till en helt annan nivå på ett mästerskap. Jag tror det blir tufft till slut. Nu är hon också i den åldern att det börjar påverka hennes kvaliteter som spelare.

Marklund kallar flytten för dubbelbottnad. Hör vad hon ser som positivt i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.