Hedvig Lindahl om proffslönerna: ”Vi gick minus”

Uppdaterad
Publicerad

Hedvig Lindahl skrev på sitt första proffskontrakt 2015. Men flytten till Chelsea var inte bara en sportslig utmaning för målvakten, även ekonomiskt hade hon det tufft. Det berättar Lindahl i det sista avsnittet av SVT Sports serie ”Hemma hos EM-stjärnorna”. 

– Jag fick låna pengar för att ha råd att köpa en bil i England, säger hon.  

Även om proffslönerna inom damfotbollen ökat de senaste åren så befinner sig damerna långt ifrån herrarnas nivåer. Hedvig Lindahl behöver inte backa tillbaka bandet särskilt långt då hon hade det tufft ekonomiskt.  

– Det har inte varit någon lukrativ affär för vår familj. När vi flyttade till England och Chelsea var det en minusaffär. Då fick jag låna pengar en person som jobbade inom klubbens organisation för att ha råd att köpa en bil, för vi gick minus. Det var så dyrt med barnomsorg i England, säger hon. 

Då tänker man landslagsmålvakten Hedvig Lindahl... 

– Ja precis, och det var 2015. Alla ser utvecklingen som sker nu. Det är häftigt att vara med nu. Det kanske inte har lönat sig för mig under alla dom här åren, men det gör det lite mer värt det.

Sambons besked om framtiden

I avsnittet möter vi även Lindahls fru, Sabine och parets två söner som varit med henne i Madrid under säsongen när speltiden uteblivit.  

– Folk tänker säkert, det är Hedvig Lindahl, hon har inga känslor. Men det är klart att hon är en vanlig människa som alla andra. Hon kommer hem och ifrågasätter varför hon inte får spela, har hon gjort något fel. Men hon kliver upp på morgonen och gör jobbet, säger Sabine Willms.  

Hur länge vill du se henne fortsätta spela? 

– För mig är det viktigt att hon känner sig 100 procent klar när hon lägger av. Jag vill inte att hon blir en bitter tant när hon blir äldre som säger att hon kunde ha fortsatt några år till. Så jag brukar säga, gör det tills du känner dig klar.

Se hela avsnittet med Hedvig Lindahl i ”Hemma hos EM-stjärnorna” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.