I klippet berättar Argentinas målvakt Vanina Correa hur laget hanterar förväntningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Argentinas målvakt Vanina Correa hur laget hanterar förväntningarna. Foto: Bildbyrån/SVT

Argentinas damer kämpar för bättre villkor: ”Fanns varken förutsättningar eller utrustning”

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av Messi och det argentinska herrlandslaget har vägen till VM varit lång för Argentinas damer.

Sveriges kommande motståndare väntar fortfarande på besked om de kommer få ta del av de prispengar som Fifa utlovat.

– Det är pengar fotbollsförbundet får och vi får se hur det kommer oss till del, säger landslagsmålvakten Vanina Correa till SVT Sport.

Se höjdpunkter från fotbolls-VM i SVT Play!

På onsdag möter Sverige Argentina i den sista gruppspelsmatchen i fotbolls-VM. Ett landslag som i skuggan av de argentinska herrarnas VM-guld kämpar i motvind.

Under lång tid har satsningarna på damfotboll i Argentina lyst med sin frånvaro. Efter ett misslyckat VM-kval 2015 fick förbundskaptenen sparken utan att ersättas.

Och damlaget nedprioriterades så mycket av det argentinska fotbollsförbundet att Fifa klassificerade dem som orankade, eftersom nästan all verksamhet låg nere.

– Det fanns varken förutsättningar eller utrustning. Man väntade alltid på att få möjlighet att träna, för att andra prioriterades högre, berättar förstamålvakten Vanina Correa.

”Viktigt att vi får mer pengar”

Fifa meddelade inför VM att prispengarna till samtliga länder ökat markant inför årets mästerskap. SVT har sökt det argentinska fotbollsförbundet men de vill inte kommentera hur pengarna ska komma damfotbollen till del.

– Det är pengar fotbollsförbundet får och vi får se hur det kommer oss till del. Det är något som vi måste diskutera med förbundet. Det är väldigt viktigt för oss som lag att vi får mer pengar. Och att skillnaderna mot herrarna jämnas ut lite, säger Correa som menar att de efter en period av tillbakagång nu ändå har förhoppning om en ljusare framtid.

– Den nuvarande ordföranden Chiqui Tapia har sagt att han vill stå för jämlikhet och han jobbar för det. Vi har träffat honom och förklarat vad vi saknar och hur vi kan fortsätta arbeta. Och lite i taget börjar det hända saker.

När det gäller matchen mot Sverige är Correa ödmjuk.

– Mot Sverige blir det en tuff match. Vi får hitta ett sätt att spela så det blir jämnt. Vi vet att det är en jättesvår motståndare som är bättre än oss på pappret men vi hoppas kunna ge dem en match.

Se hela reportaget med Vania Correa i Sportspegeln i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.