Huvudtränaren Henning Berg lämnar AIK. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Officiellt: Tränaren Henning Berg lämnar AIK

Uppdaterad
Publicerad

Henning Berg, 54, lämnar AIK.

Norrmannen har valt att säga upp sig från sitt kontrakt.

– Jag är lite förvånad över deras uttalanden, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog om situationen.

Förra sommaren tog norrmannen Henning Berg över ett krisande AIK. Han hjälpte klubben att rädda ett nytt kontrakt och i år siktade klubben på att nå en bättre placering.

Men efter tolv spelade matcher ligger AIK på åttonde plats och laget avslutade vårsäsongen med fyra förluster på fem matcher.

Nu står det klart att Berg lämnar klubben, då han valt att säga upp sig.

– När jag nu väljer att lämna AIK beror det på att vi den senaste tiden varit oense internt om vägen framåt. Vi har olika syn på fotbollsspelet och hur vi bäst kan utveckla laget och enskilda spelare, säger Henning Berg.

Sportchefen fåordig

SVT Sport har pratat med AIK:s sportchef Thomas Berntsen, som är fåordig om situationen.

– Det är som det är. Det är inte bra för en fotbollsklubb när något sådant sker, samtidigt kommer AIK kunna gå starkare ur det här. Vi är vana med att tränare kommer och går, säger han.

Han vill inte kommentera vad han och Berg är oense om. Men nu jobbar AIK för att hitta en ersättare.

– Det är så här branschen fungerar. AIK jobbar alltid efter en långsiktig plan, oavsett om det gäller mig, tränare eller spelare.

Nannskog: ”Vad är det AIK vill stå för?”

Daniel Nannskog förvånas över tränarens och sportchefens uttalanden.

– Jag trodde att de två var mer synkade än vad de bevisligen är. Jag trodde att de hade större samsyn om vad AIK behöver och vad klubben vill bli, säger SVT Sports expert och fortsätter:

– Det vore intressant att veta vad de menar med att de har olika syn. Vad är det Berg vill stå för med sin fotboll och vad är det AIK vill stå för?

På grund av EM är det uppehåll i allsvenskan och AIK:s nästa tävlingsmatch är hemma mot Kalmar den 7 juli.

– AIK måste hitta tillbaka till sitt DNA. De måste hitta en defensiv stabilitet innan de börjar jobba med offensiven. De behöver hitta någon som kan sätta grunderna i defensiven på ett snabbt sätt. Det är den profilen på tränare jag tycker AIK ska ta in, säger Nannskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.