• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sverige ett av de mest utsatta länderna för matchfixning. Foto: Bildbyrån

Ex-allsvensk spelare åtalas för spelfusk

Uppdaterad
Publicerad

Förra året instiftades en ny spellag.

Nu ska en svensk domstol för första gången pröva ärendet. Åtalad är en tidigare U21-landslagsspelare – som misstänks ha tagit en allsvensk varning med flit.

– Han fick ett lån på 300 000 kronor efter matchen, säger åklagaren Staffan Edlund.

1 januari 2019 infördes en ny spellagstiftning i Sverige. Nu ska den för första gången ska prövas i tingsrätten.

I dag har nämligen kammaråklagare Staffan Edlund väckt åtal mot fyra personer.

Matchfixning

Futsalspelare

En av dessa är en före detta U21-landslagsspelare, som åtalas för brott mot spellagen och tagande av muta efter att han (enligt åtalet) med flit tagit ett gult kort i samband med en allsvensk match 2019.

– Några personer gav den här personen 300 000 kronor i ett lån efter matchen, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption till SVT Sport.

Två andra åtalade är före detta landslagsspelare i futsal. De häktades i januari månad, misstänkta för brott mot spellagen och grovt givande av muta. De släpptes efter två veckor i häkte, men står nu alltså åtalade.

En av dessa personer är målvakt, och ska ha tagit emot mutor för att hans lag skulle förlora.

Hur hänger dessa fall ihop?

– En av de personerna som åtalas åtalas för båda händelserna. Och i kretsen runt de som åtalas är det ett mycket stort antal personer som har bettat på de här matcherna, som känner dessa personer, svarar åklagare Staffan Edlund.

I bevisningen åberopar åklagaren bland annat kontoutdrag, penningransaktioner, analyser av hur bettingen har gått till samt öppningar av spelkonton.

ARKIV: Så vanligt är matchfixning i svensk fotboll (17 maj)

Matchfixning i division 3

Vid sidan av det misstänkta spelfuskbrottet rör åtalet matchfixning i samband med ett par division 3-matcher under år 2019. Den ex-allsvenske spelaren är dock inte åtalad för inblandning i dessa matcher.

Brott mot spellagen kan ge böter eller fängelse i upp till två år, men åklagaren Staffan Edlund vet just nu inte vad han kommer att yrka på för straff.

– Jag kan inte säga något om det i dag, säger han, men har ändå en klar förhoppning:

– Eftersom jag har åtalat så tror jag att jag får en fällande dom. När det gäller spelfuskbrottet är det första gången det prövas. Så vi får se hur domstolen tar ställning till det.

Samtliga åtalade nekar till brott, förklarar Staffan Edlund.

– Det är ingen som nekar till att pengarna har gått den vägen som jag påstår. Däremot menar de att pengarna har koppling till spelarna och deras yrkesutövning.

SVT förklar: Så kan matchfixning gå till:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet