Janne Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Janne Andersson inför sista matchen: ”Vemodigt” Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

I dag gör Janne Andersson sin sista match som svensk förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Debut den sjätte september 2016.

I kväll gör Janne Andersson sin 94:e och sista landskamp som svensk förbundskapten.

– Det är speciellt med sista matchen. Det är vemodigt. Jag har trivts med spelarna, med övriga i teamet bakom, men var sak har sin har sin tid och det är rätt att någon annan tar vid nu, säger förbundskapten på presskonferensen inför EM-kvalmatchen mot Estland som saknar sportslig betydelse.

Under Anderssons era som förbundskapten har Sverige gått vidare till kvartsfinal på VM 2018, åttondelsfinal på EM 2021 och de har vunnit mot stornationer som Frankrike, Italien, Kroatien och Spanien.

Men Blågult missade VM 2022 och sommarens EM-slutspel. Och i den näst sista landskampen, i torsdags, blev det 0-3-förlust mot Azerbajdzjan – rankat 120 i världen.

”Kommer att röra om lite”

– Jag har inte varit så besviken och ledsen på många år, det måste jag säga. Det blev ett konstigt mellanting av allt. Jag var irriterad, ledsen. Vi ska göra det så mycket bättre. Det gjorde mig besviken, säger han och fortsätter.

– Jag kommer att göra några förändringar, det är en effekt av matchen mot Azerbajdzjan. Jag kommer att röra om lite, ge andra chansen.

Andersson låter Albin Ekdal bära kaptensbindeln i sin avslutande match, eftersom 34-årige mittfältaren väljer att sluta i landslaget efter mötet med Estland.

EM-kvalmatchen på Nationalarenan mot Estland har avspark klockan 18.00.

Janne anderssons första startelva

Sverige-Nederländerna, VM-kval, 6 september 2016

4-4-2: Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Oscar Wendt – Marcus Rohdén, Alexander Fransson, Oscar Hiljemark, Emil Forsberg – Marcus Berg, John Guidetti.

Inbytta: Jimmy Durmaz, Emir Kujovic, Christoffer Nyman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.