I flera år har Ica sålt blågula varor för att stötta jämställdhet inom ungdomsidrotten. En del av vinsten har sedan skänkts till Svenska fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra”.
Insamlingen har varit en succé och med kundernas hjälp har 11,4 miljoner kronor samlats in till projektet. Utöver det har Ica bidragit med ytterligare två miljoner kronor och Svenska spel med tre miljoner kronor. Totalt 16,4 miljoner kronor.
”Allt som vi får in går oavkortat direkt till olika fotbollsprojekt”, skrev SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand själv i förbundets egna magasin 2018 och poängterade att varenda krona är viktig.
SVT har tidigare berättat att en före detta chef på SvFF har gett över en halv miljon av dessa medel till föreningar som chefen själv haft nyckelpositioner i. Men problemen inom projektet stannar inte där.
När vi granskar förbundets interna dokumentation från projektet ser vi att flera miljoner har blivit kvar hos dem.
Enligt fotbollförbundets egna listor har bara 11,3 miljoner kronor av det som samlades in mellan 2016 och 2020 betalats ut. Totalt finns alltså drygt fem miljoner kronor kvar.
”Sanning med modifikation”
Du har tidigare sagt att det ska gå oavkortat till olika fotbollsprojekt. Det här låter inte som oavkortat?
– Det blir väl en sanning med modifikation då, så mycket som möjligt ska ju naturligtvis gå till föreningarna. Att det uppstår en liten del som går till administration tror jag att alla förstår, men om vi behöver förtydliga det så gör jag det här och nu. Max tio procent går till administration, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare vid Svenska fotbollförbundet.
Efter att förbundet själva kontrollerat siffrorna så återkommer de med en redovisning över hur pengarna har använts.
– Vi har haft knappt två miljoner kronor i kostnader i projektet, det handlar bland annat om bygget av en hemsida och sen har vi drygt tre miljoner kronor kvar som ska delas ut till föreningarna framöver, säger Daniel Johnson, avdelningschef strategi- och innovation vid Svenska fotbollförbundet.
Varför har de inte betalats ut ännu?
– Det tar tid att gå igenom ansökningar och sen så har pandemin gjort att föreningar inte har kunnat starta och genomföra projekt i samma utsträckning som under ett normalår, säger Daniel Johnson.
KLIPP: Hör Håkan Sjöstrand efter SVT:s avslöjande