• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Albin Ekdal inför matchen mot Belgien: ”Då blir det inte så många fler matcher”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Albin Ekdal om Belgien-matchen i spelaren ovan Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Janne Andersson: ”Det är saker vi inte kan påverka”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ödesmatch i EM-kvalet har avspark klockan 20.45.

Men redan en timme innan kan Sveriges hopp om EM vara borta.

– Det är saker vi inte kan påverka, säger förbundskapten Janne Andersson.

Belgien blev klart för EM i går kväll när de besegrade Österrike med 3-2. Österrike kan också säkra en EM-biljett på måndag – vid vinst borta mot Azerbajdzjan, som har avspark klockan 18.00, har Sverige bara äran att spela för mot Belgien senare på måndagskvällen.

– Är man svensk fotbollsspelare och får representera sitt landslag, så är man stolt och glad över att få vara med. Det tycker jag att spelarna visade i torsdags mot Moldavien. Om det nu är på det sättet (att Österrike har besegrat Azerbajdzjan) är jag övertygad om att våra spelare kommer att agera på ett jättebra sätt. Vi får se, det är saker vi inte kan påverka, säger förbundskapten Janne Andersson under landslagets träning.

”Tror inte det blir en lättare match för oss”

Mittfältaren Albin Ekdal vill alltid göra sitt bästa när han drar på sig landslagströjan, oavsett om EM-möjligheterna är borta.

– Jag vet inte om det kommer att påverka vår prestation, men det är roligare att spela om och för någonting. Det är en landslagsmatch mot ett kul och bra motstånd, säger 34-åringen.

Vilket Belgien tror du att vi får se? Med tanke på att de är klara för EM.

– Drömmatch för dem. Klara för EM, hemmaplan, kan tillfredsställa sina fans och spela en rolig fotboll. Jag tror att vi får se ett avslappnat lag som har mycket kvalité. Jag tror inte att det blir en lättare match för oss på det sättet. Det är ett världslag oavsett vilka spelare de ställer på banan.

Sverige behöver vinna sina tre kvarvarande EM-kvalmatcher (Belgien borta, Azerbajdzjan borta och Estland hemma) medan Österrike endast får ta en poäng i sina bortamöten med Azerbajdzjan och Estland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet