Foto: TT

Janne Andersson har testats positivt för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Janne Andersson har testats positivt för covid-19, meddelar Svenska fotbollförbundet.

– Janne mår förhållandevis bra, fortsätter att isolera sig hemma, men kommer inte att kunna ansluta till denna samling, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Janne Andersson har sedan i slutet av förra veckan befunnit sig i hemmakarantän sedan en nära familjemedlem testats positivt.

Andersson testades igen i tisdags och i dag kom beskedet att testet var positivt, skriver förbundet på sin hemsida.

Herrlandslaget i fotboll

– Vi var inte jätteöverraskade (över beskedet). Nu är det konstaterat och jag hoppas att han bara får en lättare version av det, säger svenske landslagschefen Stefan Pettersson till SVT Sport.

Det har redan innan stått klart att 58-årige Andersson skulle missa onsdagens träningsmatch mot Danmark. I stället leds laget av assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren.

”Hoppas alla biter ihop”

Sverige ska möta Kroatien på lördag och Frankrike på tisdag i de avslutande Nations League-matcherna. Janne Andersson missar även de matcherna. Mot Kroatien var förbundskaptenen avstängd sedan innan på grund av två gula kort i tidigare Nations League-matcher.

– Förhoppningen var att han eventuellt skulle kunna vara med på lördag (på läktaren), men det är inte mer än så. Vi får ta det för vad det är. Jag hoppas att alla biter ihop och gör sitt bästa, säger Stefan Pettersson.

Förutom Janne Andersson har Sverige inget känt coronafall i truppen. Fem spelare – Victor Nilsson Lindelöf, Robin Olsen, Emil Krafth, Ken Sema och Filip Helander – stoppas dock från Danmarksmatchen på grund av coronarestriktioner i Storbritannien.

Coronakaos i Danmark

Det stora samtalsämnet inför kvällens match har varit coronakaoset i det danska landslaget, där en spelare bekräftats smittad och både förbundskaptenen och hans assisterande, tillsammans med totalt nio spelare isolerats.

Trots kritik är beslutet att matchen ska genomföras.

– Vi litar till 100 procent på vårt medicinska team. Men vi förstår att det finns åsikter om att den här matchen inte ska spelas, sade svenske lagkaptenen Gustav Svensson i går.

Landskampen börjar 19.30 i kväll.

KLIPP: Talangen Jens Cajuste gör A-lagsdebut mot Danmark – här berättar han varför han valde det svenska landslaget (2 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet