Janne Andersson Foto: Bildbyrån

Janne Andersson: ”Jag kan inte klandra spelarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen skräll i Sevilla.

Istället väntar playoff för Sverige i mars.

– Tittar man som helhet på matchplanen så genomför spelarna det på ett jättebra sätt, säger förbundskapten Janne Andersson till C More.

Sverige behövde plocka tre poäng mot Spanien på bortaplan. Ett Spanien som aldrig förlorat en VM-kvalmatch på hemmaplan. Trots flera goda svenska chanser gick det inte vägen och Sverige föll med 1–0.

– Det är ganska få målchanser i matchen. Vi har möjligheter som är minst lika bra som deras. Vi kommer inte riktigt hela vägen fram, men de gör inte de heller. Vi gör en bra match men tyvärr får vi inte med oss något i dag, säger Janne Andersson.

Herrlandslaget i fotboll

”Vi kan gräma oss över jättemycket”

Sverige hade ordentligt slagläge i gruppen efter segern mot Spanien på Friends i september. Men då gick Blågult och förlorade mot både Grekland och Georgien på bortaplan vilket gjorde att Janne Anderssons gäng var piskade att vinna borta mot Spanien.

– Vi kan hålla på och tjata om matcher vi spelat tidigare. Rankingen in i den här gruppen var att Spanien var solklar etta och nu är vi där. Jag tycker att vi visar än en gång att vi kan stå upp mot de allra bästa. Jag kan inte klandra spelarna på något sätt. Man kan fundera på massa som hänt i åtta matcher bakåt. Vi kan gräma oss över jättemycket. Men det gäller att dra lärdom av de matcherna, säger Andersson.

Sverige får alltså spela playoff i mars. Vilka Sverige ställs mot där lottas 26 november.

– Nu får vi andas lite i kväll och vara lite besvikna. Sen har vi tid på oss att förbereda oss inför mars, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet